Har ikke gitt opp utlevering av French

Joshua French er i dårlig form både fysisk og psykisk, sier Jostein Holm. Han er i Kongo for å besøke nordmannen. UD jobber fortsatt med å få French utlevert til Norge.

Joshua French

Joshua French har sittet i fengsel i Kongo siden han og Tjostolv Moland ble arrestert i 2009.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Om noen måneder er det to år siden Joshua French ble dømt til livsvarig fengsel i Kongo for drap på Tjostolv Moland. French og Moland var allerede dømt til døden for spionasje og drap.

Til sammen har French sittet fengslet i Kongo i 6 år. Familie og venner har hele tiden hatt et håp om at han overføres til Norge.

Jostein Holm

Jostein Holm er i Kongo for å hjelpe Joshua French.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Jeg er mindre optimistisk nå enn jeg var tidligere. Helsen hans er svært dårlig, sier Jostein Holm, som er en nær venn av French.

– Nå tenker jeg mer på om han kommer ut i live enn når han slippes fri, sier Holm.

Håpet er ikke borte

Holm er i Kinshasa for å komme med mat til French i fengselet. Han har en avtale med Frenchs mor, som bor i Kinshasa, om at han er i Kongo når hun er i Norge.

Selv om Holm er mindre optimistisk, er ikke håpet om få French overført til Norge borte.

– Man har alltid noe man fester håpet til, ellers blir det bare håpløst. Men vi har hatt så mange knagger å henge håpet på som har vist seg å ikke holde, sier Holm.

Han er glad for at Utenriksdepartementet har sendt diplomat Arild Øyen til Kongo for å jobbe med å få overført French til Norge.

– Han kjenner forholdene og en del av politikerne, så det er veldig positivt. Er det noen som skulle kunne utrette noe, så burde det være han.

– Vente og se

Etter at Joshua French ble dømt for drap på Tjostolv Moland, har det skjedd lite nytt i saken.

Joshua French sin advokat Hans Marius Graasvold i Kinshasa

Joshua Frenchs advokat Hans Marius Graasvold håper saken snart får en løsning.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Det jobbes for å få til en løsning, men initiativet ligger på kongolesisk side. Om de vil løse saken, så gjør de det, sier Frenchs advokat Hans Marius Graasvold.

Han bekrefter at French er alvorlig syk og har et akutt behandlingsbehov.

French blir ikke frisk før han kommer ut av fengselet og får behandling.

– Har det skjedd noe det siste året som gir håp om en løsning av situasjonen?

– Det gir et håp at norske myndigheter fortsatt har en dialog med kongolesiske myndigheter. Utover det, er det bare å vente og se, sier Graasvold.

Utenriksdepartementet skriver i en e-post at de kontinuerlig jobber med å få French utlevert til Norge, men at de ikke kan spekulere i når det kan være realistisk å få til. De skriver også at Frenchs soningsforhold ikke har endret seg i vesentlig grad det siste året.