Hopp til innhold

Har et skjærepar bosatt seg ved soverommet ditt?

Hekketiden er her og det medfører mye støy. Slik går du frem for å skjerme hagen din.

Skjære på terrassen

HEKKETID: Man kan se mange livlige skjærer ute i hagene til folk. April og mai deres paringstid.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

April og mai er månedene skjærene har familieforøkelse. De bygger rede, legger egg og ruger på dem fram til klekking. Men ikke alle er glade i denne aktiviteten.

Wenche Reklingsholmen

STØY: Wenche Reklingsholmen har fått et skjærerede ved siden av huset, men fordi det er bygget på et tre som vokser på naboen sin tomt, får hun ikke gjort noe med problemet.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

– De støyer jo veldig, lager mye lyd og begynner veldig tidlig om morgenen. Det er ikke de fuglene jeg er mest glad i for å si det sånn, ler Wenche Reklingsholmen fra Nøtterøy.

Men hva er egentlig lov å gjøre dersom man vil skjerme hagen sin mot disse fuglene?

Vet ikke hva de kan gjøre

Just Ebbesen forteller at også han er irritert over bråket i nabolaget på Tolvsrød. Her har flere skjærer etablert seg.

Just Ebbesen

REIR: Just Ebbesen, som bor på Tolvsrød, forteller at skjærene har bygget reir oppå pipa hans flere år på rad. – Det er kjedelig, for det kommer kvist inn i pipen og det kan bli pipebrann, sier han.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

– Det er noen skjærer som holder på i et stort furutre like ved oss der de bygger rede. De er innpåslitne og det er litt mange av dem faktisk, sier Ebbesen.

Men hva så må gjøres for å få vekk disse fuglene er både Reklingsholmen og Ebbesen usikre på.

– Det eneste jeg har gjort er å bråke litt og vifte dem bort, avslører Ebbesen.

1. Ta ned reiret

– Dette er ikke rovfuglreder som er fredet, sånn at når hekkesesongen er over, så lønner det seg å fjerne det redet man ikke ønsker å ha på eiendommen. Og når skjærene eventuelt begynner å bygge redet på våren, så må man bare fjerne kvistene etter hvert.

Terje Kristiansen

TAR KONTAKT: Terje Kristiansen i Fuglevakta sier at han ikke får så mange telefoner vedrørende skjærer. De fleste lurer på hva de skal gjøre med måkene.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Det sier Terje Kristiansen, som står for den daglige driften av Fuglevakta i Norge.

– For er det først lagt egg, så sier naturmangfoldloven at alle fugler og dyr, deres unger, reder og egg er fredet, sier han.

Med andre ord, med en gang skjærene får egg, kan du ikke røre de.

Kristiansen legger til at det i tillegg er viktig at folk tar hensyn til lovverket når de bestemmer seg for å felle ned trær under paringstiden. For det kan allerede være egg eller fugleunger i redet på det tidspunktet.

– Og det kan være ganske kjedelig.

2. Kontakt Fylkesmannen

Dersom skjærene allerede har lagt egg, er det likevel en utvei.

– Dersom du har et problem, må du etter norsk lov kontakte Fylkesmannens miljøvernavdeling og få tillatelse for å fjerne skjæreredet, forteller Kristiansen.

Ifølge kommunikasjonssjef Jon Berg i Klima- og miljødepartementet, kan overtredelse av naturmangfoldloven straffes med bøter eller fengsel inntil tre år.