Hopp til innhold

Har du sommerdekk på bilen?

Skal du til fjells i påsken må du ha vinterdekk, oppfordrer NAF.

Jan Ivar Engebretsen

Jan Ivar Engebretsen håper årets oppfordring sørger for at NAF får mindre å gjøre i påskefjellet.

Foto: NAF

I lavlandet i Sør-Norge har det i en periode vært vårtemperaturer og snøfrie veier. Men i fjellet kan både vei- og føreforhold være annerledes.

Nå advarer NAF mot å reise på påskeferie med sommerdekk på bilen.

– Våren har jo flørtet veldig lenge i lavlandet, og mange har skiftet til sommerdekk på bilen. Da tenker de ikke på at høyfjellet kan være noe helt annet, og kjører opp allikevel. Av erfaring må vi da frakte ned en del biler når været snur, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen.

– Hva bør de som har skiftet dekk gjøre?

– Det er bare én ting å gjøre. Å skifte tilbake til vinterhjulene.

Er bilen din feil skodd i fjellet, kan en eventuell ulykke bli ekstra kostbar.

– Det handler om å sikre seg mot at bilen sklir. Forårsaker du en kollisjon eller utforkjøring, og det viser seg at du har feil dekkvalg sett ut ifra forholdene, så får du regressen fra forsikringsselskapet. Da kan det bli kjempedyrt, sier Engebretsen.

Les også:

Venter seg mye å gjøre

I år er det sen påske, og det er noe av årsaken til at NAF nå er ute på forhånd og advarer. I fjor hadde de nemlig svært mye å gjøre.

– Hvis vi ser fjoråret, så hadde vi vel én assistanse per 3,5 minutt i alle de 11 påskedagene, fra fredag i palmehelgen til 2. påskedag, forklarer Engebretsen.

– Det høres mye ut?

– Ja, du kan si at påsketuristene holder oss varme.

Gjelder også hvis du skal krysse fjellet

Kolonnekjøring riksvei 7

Dette er forhold du helst vil unngå hvis du har sommerdekk på bilen. Her fra kolonnekjøring på riksvei 7 over Hardangervidda.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Og oppfordringen fra NAF gjelder ikke bare de som skal til fjells i påsken. Den går også ut til de som kun skal krysse en fjellovergang.

– Absolutt. Skal du passere en høyfjellsovergang så er det klart at du kan havne i akkurat de samme forholdene som de som skal opp til ei hytte. Det er ikke noe forskjell på det, sier Engebretsen.

Trenger du assistanse i fjellet, ber han deg være klar over at det kan bli en ekstra lang påskeferie.

– Er det bare noen få kilometer igjen til hytta, så kjører vi deg dit. Så får man beskjed om at man får prøve å stå rolig der til snøen har smeltet. Og om det skjer i løpet av påsken, eller om man må bli der i en måned, det er jo en annen sak, forteller Engebretsen, og legger til:

– Det er tørre og fine veier på mange høyfjellsoverganger akkurat nå, men fjellet er fjellet og der kan det snu på sekunder. Får man plutselig et uvær så står man der.

Les også:

Kan bli kolonnekjøring

– Påsken kan by på skiftende vintervær. Selv om det er pent og bart i lavlandet kan været skifte raskt på høyfjellet. Dette ser ut til å komme som en overraskelse på folk hvert år, sier Therese Thowsen.

Sammen med sine kolleger på Statens vegvesens vegtrafikksentraler, følger hun trafikkavviklingen døgnet rundt.

Hvor mange biler som kan være med i en kolonne, avhenger av hvilken kapasitet det er til å redde folk ut fra fjellet hvis en kolonne kjører seg fast.

– Når det er mye trafikk som skal over fjellet og det blir kolonnekjøring, kan ventetiden bli mange timer for å komme over fjellet. Da kan det ofte være tid å spare på å velge en annen vei selv om det er lengre å kjøre, sier Thowsen.

Slik kjører du kolonne:

Håper oppfordringen gir resultater

I år er NAF ute med sin oppfordring i god tid før de fleste tar påskeferie. Håpet er at de som har skiftet dekk, tenker seg om før de reiser til fjells.

– Det er mange som sier at de ikke hadde tenkt på dette og takker for råd og veiledning. Som sagt, når det har vært snøfritt i lavlandet så lenge, så klarer man ikke å tenke seg at når man reiser på fjellet for å gå på ski, så er det også snøføre på veien, avslutter Engebretsen.

Les også:

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark