Hopp til innhold

Har du en ubrukt pengeseddel?

Den kan bli verdifull om noen år, ifølge Samlerhuset.

Sedler

En brukt 100-lapp kan koste ti kroner om ti år, men en ubrukt seddel kan få en verdi som er atskillelig høyere om noen år, ifølge Samlerhuset.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Norges Bank la sist uke frem de nye pengesedlene som skal tas i bruk i løpet av de neste årene. De nye 100- og 200-kronesedlene skal utgis allerede i mai neste år. De resterende valørene vil følge etter i 2018 og 2019.

– Hvis man tar vare på noen helt ubrukte, helt usirkulerte sedler som ikke har noen brett, kan de få en verdi som er atskillelig høyere enn det som står på de om noen år, sier styreleder i Samlerhuset, Ole Bjørn Fausa.

Usikkert hva verdien vil ligge på

Trond Eklund

Trond Eklund i Norges Bank sier at de prøvde å beholde det gamle designet under oppdateringen av sedlene, men at det ble umulig.

Foto: Norges Bank

Trond Eklund, leder i enhet for kontant og betalingsmidler i Norges Bank, sier de nåværende sedlene kommer til å være gyldige ett år etter at de nye blir satt i sirkulasjon. Etter fristen må man veksle pengene i Norges Bank.

– Det viktigste formålet er å redusere faren for forfalskning. Ettersom de nye sikkerhetselementene var umulig å inkludere i den eksisterende seddelserien, vil de bli erstattet med nye i løpet av de neste årene, sier han.

I Norges Bank blir de gamle pengene makulert.

Men dersom man velger å spare noen helt nye sedler kan de bli verdifulle. Det mener Ole Bjørn Fausa i Samlerhuset.

Ole Bjørn Fausa

Ole Bjørn Fausa, styreleder i Samlerhuset, sier at mange samler for gledens skyld og ikke på grunn av pengeverdien i samleobjektet.

Foto: Fotograf: Martin Johnson / Samlerhuset

– Hva vil en 200-lapp koste om x-antall år?

– Det er helt umulig å spå hva verdien vil ligge på om noen år. Det vil jeg ikke gjette meg innpå, sier han, men kommer med flere eksempler.

Han trekker frem 50-øringen som gikk ut av bruk i 2011. En usirkulert mynt kan ligge på en pris mellom fem til 100 kroner per stykk, avhengig av hvilket år den ble produsert. Til sammenligning vil en brukt mynt ligge på en verdi mellom 50 øre og én krone.

– Noen av de mest verdifulle sedlene finner man fra tiden da Norge var i union med Sverige. Noen av disse kan koste opp imot flere hundre tusen kroner per stykk, men det finnes også andre sedler som samlerne ønsker å betale noen titusener for, sier Fausa.

Gleden av å samle

Det er likevel ikke bare pengene som er avgjørende for en samler. Mange blir også drevet av ren samleglede.

Johanne Ringøen og Malin Ljone Mørken har begge tenkt til å beholde et par eksemplarer.

– Jeg kommer til å samle på de gamle sedlene. Jeg kan vise de til barnebarna når jeg blir gammel og det er koselig, sier Johanne Ringøen.

Johanne Ringøen og Malin Ljone Mørken

Johanne Ringøen og Malin Ljone Mørken har begge tenkt til å beholde et par eksemplarer.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Det samme skal Ann-Helen Bjerkan. Hennes far har samlet på sedler og det har motivert henne til å gjøre det samme denne gangen.

Tanken om at de kan bli verdifulle en gang, har hun heller ikke lagt fra seg.

Slik ser de nye norske pengesedlene ut:

En bunke med de nye hundrekronerssedlene
Foto: Norges Bank