NRK Meny
Normal

Håper politihunden Marco får leve

Politimannen mener fortsatt at det ikke er gyldig grunn til å avlive tjenestehunden Marco, som har gått til angrep på flere personer.

Hunden Marco

MÅ AVLIVES: Regjeringsadvokat Mari Sund Morken mener det er fare for at politihunden Marco kan bite igjen. Vedtaket om å avlive hunden er derfor gyldig ifølge Oslo tingrett. Nå anker politimannen saken.

Foto: Politiet i Vestfold

Politidirektoratet har vedtatt at politihunden Marco fra Larvik må avlives. Den snart ni år gamle schæferhunden gikk ved to anledninger uprovosert til angrep på mennesker.

– Vi anker dommen, sier Eva-Marie Stryker, advokaten til politimannen som eier Marco, til NRK.

– Vi mener fortsatt at det er uforholdsmessig å avlive hunden. Det er ikke hjemmel for det, fortsetter hun.

​Les også:

Angrep kvinne

I januar 2012 ble en kvinne som satt på en benk på Slottsfjellet i Tønsberg angrepet. Politiet lette etter en dement person i Tønsberg sentrum og Marco søkte fritt da han angrep kvinnen og påførte henne bittskader på legger og lår.

I dommen forklarer kvinnen at hun er usikker på om hunden bet fordi hun ble redd og slo, eller om hun slo fordi hunden bet.

– Dessverre skjønner ikke hunden forskjell på slag og spark fra en redd person kontra en kriminell opptreden. Marco har vært med på flere leteaksjoner etter at han ble godkjent og har ikke utvist lignende adferd tidligere, har politimannen forklart.

Les også:

– Ugyldig sak

Etter angrepet ble hunden tatt ut av tjeneste og kontrollert av Politihøgskolen. Under en øvelse bet han føreren to ganger i høyre håndledd, men skal ikke ha vist aggresjon utover det.

Det ble vedtatt å beholde hunden i tjeneste, mot at den ble holdt utenfor den type søk. Et par måneder senere blir han satt inn i ordinær tjeneste.

I juni 2013 angrep imidlertid Marco på nytt, denne gang en mann utenfor Tønsberg tingrett.

Etter det bestemte Politidirektoratet i fjor at Marco må avlives. Politimannen tok saken til retten fordi han mente at vedtaket var ugyldig.

Han reagerer på at Politidirektoratet ikke tok kontakt med Politihøgskolen før de vedtok avlivning, og mener begreper som «umotivert» og «tilfeldige personer» blir overdrevent brukt om de to angrepene, slik at de har fått et feilaktig bilde av faktum når de fattet vedtaket.

Det er foreløpig usikkert når en ankesak starter.