NRK Meny
Normal

Håper på topp 10 i Kina

18 år gamle Ask Jarl Tjøm fra Nøtterøy er Norges fremste ro-talent. Akkurat nå er han i Kina for å delta i Ungdoms-OL.

Ask Jarl Tjøm

Ask Jarl Tjøm trener med den innleide båten før første konkurranse på søndag.

Foto: Line Andresen Olstad

Den siste tiden har Tjøm trent to ganger om dagen i håp om å kunne hevde seg i konkurransen. Han har sitt første løp på søndag, og er spent.

– Dette er veldig spennende og stort, sier Tjøm.

Og det er stort på flere måter. Tjøm forteller om utøverlandsbyer han aldri før har sett maken til. Og langs motorveien reklameres det for Ungdoms-OL.

Leier båt

Tjøm har nå hatt noen roligere dager, noe som er vanlig før store mesterskap. Det har ført til at han har hatt tid til å prøve ut båten han skal ro, for hans egen båt er nemlig hjemme i Norge.

«Jeg prøver ikke å fokusere så mye på at det er mye prestisje, man må heller fokusere på at det er dette man vil, og synes er gøy»

Ask Jarl Tjøm

Hvordan er det å ro den båten sammenlignet med den du pleier å ro?

– Det er faktisk ikke så uvant, for det er en kinesisk kopi av den jeg pleier å ro, så det er ikke så store forskjeller, sier Tjøm.

Og på søndag skal han få testet båten skikkelig når det er tid for mesterskapets første løp, singelsculler.

Ikke nervøs

Etter å ha deltatt i både i U23 VM, EM og Nordisk, så begynner Tjøm å bli vant til presset. Han forteller at han ikke er så veldig nervøs, og at det blir mest spennende å se hvordan det går.

– Hva gjør du for å holde nervene i sjakk før konkurransen?

– Jeg prøver ikke å fokusere så mye på at det er mye prestisje, man må heller fokusere på at det er dette man vil og synes er gøy.

Tjøm er stolt over og i det hele tatt få være med i Ungdoms-OL, men han håper selvfølgelig også på en god plassering. Han håper all treningen gir resultater.

– Jeg håper på en topp 10-plassering, avslutter Tjøm.