- Verste jeg har opplevd

Kongo-fengsel ga meg panikkangst, sier spionmistenkt syklist.

Rune Monstad i Kongo
Foto: Privat

Fengselsoppholdet i Kongo var noen av de verste dagene i mitt liv, forteller eventyrer og syklist Rune Monstad fra Svarstad i Vestfold.

Han tenker på Joshua French fra Re og Tjostolv Moland fra Vegårdshei som nå sitter fengslet i Kongo for drap og spionasje.

Utenfor fengselet i Kongo
Foto: Privat

I august ble han selv arrestert og beskyldt for spionasje i det afrikanske landet.

Fikk panikk

- Det var forferdelig, forteller Monstad.

Rune Monstad har syklet i både Afrika og andre verdensdeler tidligere. I Kongo ble et bilde, der han stod ved siden av personer i militæruniform fra Columbia, nok til å kaste ham i fengsel.

- Det er ikke som her i Norge. Her var det utedo, der lå det en mann på gulvet. Det luktet urin og det var innestengt, men ingen vindu. Jeg fikk panikk.

Monstad holdt seg fast i dørkarmen og nektet å gå inn i cella. Det førte til at fire politimenn måtte bruke makt, og slo ham over øret, slik at han mistet hørselen på det ene øret.

- Da sa jeg til politisjefen at jeg hadde mistet hørselen, i tillegg bruker jeg hørerapparat. Da svarte han sint at han skulle ødelegge det andre øret også.

Les: Sykkelturist kastes ut av Kongo

Les også: Passet er fortsatt beslaglagt

Smitte-effekt

Til slutt klarer norske diplomater å få Monstad ut av fengselet og hjem til Norge. Han kommer til å fortsette og sykle rundt i verden. Neste tur går silkeveien. Til Kongo skal han ikke.

- Jeg tror jeg var maksimalt uheldig. Enten var det penger eller at French og Moland-saken var en smitte-effekt, avslutter Monstad.

Rune Monstad i Afrika

Monstad møtte mange på sin reise ute i verden.

Foto: Privat