Hopp til innhold

Halvering av bygningsbranner i Vestfold

Med til sammen 57 bygningsbranner ligger det an til at antallet bygningsbranner er halvert siden 2011 hvor det var 119.

Brann på Eik

Et rekkehus på Eik i Tønsberg ble raskt overtent i mars i år.

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Det gjelder Vestfold Interkommunale Brannvesens (VIB) eierkommuner Holmestrand, Re, Horten, Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme.

I desember har det kun vært fire bygningsbranner og ingen siden 13. desember.

– Det er bare å rope hipp hurra for innbyggerne. Folk blir flinkere og mer bevisste på å sørge for brannsikkerhet hjemme, sier informasjonsrådgiver i VIB, Arnt Folvik.

VIB er svært fornøyde med den positive utviklingen, og håper det skal inspirere til å tenke aktivt på brannsikkerhet gjennom jula.

– Ikke hele tiden, men av og til. Bli ved eller nær komfyren når den er i bruk og blås ut lys i rom du forlater, da er mye gjort, sier han.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet

Arnt E. Folvik

Informasjonsrådgiver i Vestfold Interkommunale Brannvesen, Arnt Folvik.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Årsakene til boligbranner er ofte todelt. Det kan være brann hvor menneskelige feil er fremtredende, og det er brann hvor det er feil på elektriske anlegg, stikkontakter og forskjellige typer koblinger og det er feil på hvitevarer.

– Det er jo slik at det ofte er menneskelige feil som fører til brann, men i like stor grad er det menneskelige handlinger som gjør at branner ikke utvikler seg eller at det ikke brenner i det hele tatt, forklarer Folvik.

– En stor utfordring

– Dessverre er det en del personer som har redusert mulighet til å ta vare på seg selv. Og det er disse som er vår største utfordring. Det er dessverre slik at mange lever farlig, sier Folvik.

Han sier videre at denne gruppen er for dårlig ivaretatt.

– Vi gjør mye for å forebygge brann, men i denne gruppen skulle vi gjerne hatt muligheten til å gjøre enda mer, sier Folvik.

Han har en klar oppfordring til venner, kjente og familie som er på besøk hos sine.

– Følg med, sjekk røykvarslerne i hjemmet og ser du åpenbare brannfeller; gjør noe med det, sier informasjonsrådgiveren i Vestfold Interkommunale Brannvesen.