NRK Meny
Normal

Gutta: – Lettkledde jenter er dårlig unnskyldning for å voldta

Ifølge Kripos øker antall festrelaterte voldtekter. Nå vil politiet ha gutteforeldre på banen.

Grenser er viktig

GRENSESETTING: Siv Fredriksen Kaarstad, Olav Gallis, Hedda Haug Strand og Andreas Grav Johansen mener det er viktig at både gutter og jenter er klar over hvilke grenser de har for å forhindre voldtekt.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

– Altså, hvis jeg holder på med en jente, man må bare spørre: har du lyst? Hvis hun da sier ja, og du vet at hun ikke har holdt på med for mye tull, er det et tegn på at man kan prøve seg. Hvis hun da sier nei, må man ta det som et nei, sier Andreas Grav Johansen (17).

Han får støtte av kameraten Olav Gallis (17).

– Et nei er et nei, og det er veldig viktig ikke å pushe noen grenser utover det, sier han.

Viktige grenser

Det er snart sommerferie og 17-åringene Siv, Hedda, Andreas og Olav spiller volleyball på Ringshaugstranda utenfor Tønsberg. De tilhører aldersgruppen som er mest utsatt for å voldta eller bli utsatt for voldtekt. De mener det er viktig at gutter og jenter er enige om grensene på fest.

– Foreldrene mine har alltid hatt strenge grenser. Det ligger i hodet mitt og jeg klarer ikke bryte de. Det blir som en kill switch, sier Andreas.

For han skal det mye til for å bryte grenser som er innprentet av foreldrene fra tidlig alder.

– Den grensa kommer alltid til å være der, selv med alkohol i blodet, sier han.

Ungdomsfest

UTSATT: Ungdom er den gruppa som er mest utsatt for voldtekt. Et nei er et nei uansett mener gutta NRK har snakket med. (Illustrasjonsbilde).

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

Flere voldtekter på fest

Ifølge tall fra Kripos har festrelaterte voldtekter økt fra 38 prosent i 2013 til 48 prosent i 2014. Ifølge Hege Skar, leder ved avsnittet for seksuelle overgrep i Vestfold politidistrikt, er også den største andelen av voldtekter festrelatert.

De fleste blir begått av unge menn i alderen 18–35 år.

– Vår erfaring er at jenteforeldre er flinke til å snakke med jentene sine om hvordan de skal unngå vanskelige situasjoner. Gutteforeldre må være like flinke til å snakke med guttene sine om holdninger til jenter og hva som er greit og ikke greit, sier hun.

Dårlig unnskyldning

Arve Howlid ved UngInfo i Tønsberg har jobbet med ungdom i 20 år. Han mener det er få gutter som går over streken, men han har også snakket med ungdom som føler seg urettmessig anklagd for voldtekt.

– Jeg har snakket med gutter som har sagt at «når de kler seg sånn, så vil de det jo egentlig», sier han.

Guttene på Ringshaugstranda er uenig i at jentenes klesstil skal ha betydning.

– Da påstår man jo at guttene er enkle vesener som ikke klarer å styre seg selv. Det er helt feil. Å bruke det som en unnskyldning holder ikke i det hele tatt, sier Olav.