NRK Meny
Normal

Gulldag i Høyjord

I dag var det en historisk dag i Høyjord. Ved toppen av spiret på stavkirken, 31 meter over bakken, står Per Hilleren. Med seg har han en vimpel belagt i ekte bladgull.

Gullvimpel Høyjord

Vimpelen er belagt med 23 karats bladgull. Originalen ligger inne i stavkirken.

Foto: Amalie Nærø / NRK

Vimpelen har Hilleren, byggeplassleder ved Høyjord stavkirke, selv tegnet. På Slottet i Oslo ble den gullbelagt.

– Dette er en kopi av en original vindfløy, belagt med 23 karats bladgull, forteller han og betrakter den stolt. Ved siden av ligger en kuppel som skal stå på toppen av vimpelen.

– I denne har vi lagt et kjede i kobber, der vi har risset inn navnene på alle som har vært med på prosjektet. Da kan de som skal restaurere kirken neste gang, om 100–150 år, se hvem som var her og jobbet på forrige restaurering, sier Hilleren og legger til at dette er en tradisjon når man restaurerer kirker. Slik har han altså sikret seg en plass i historiebøkene.

Les også:

Gammel historie

Per Hilleren

Per Hilleren var fornøyd med vel utført arbeid.

Foto: Amalie Nærø / NRK

Den originale vimpelen, som i dag ligger inne i stavkirken, er fra 1200-tallet. Da stod den på vikingskipet til Greve Alv. Også omtalt som Norges siste viking.

– Han drev blant annet piratvirksomhet og plyndret handelsskip mellom Sverige, Danmark og Tyskland. Til slutt ble han tatt og dømt for ugjerningene sine, og i 1290 ble han henrettet på torget i Danmark.

I 1293, tre år etter den brutale henrettelsen, ble Greve Alvs knokler hentet hjem til Norge. Disse skal ha blitt begravd i Tønsberg, men man vet fremdeles ikke hvor.

Les også:

Beundres fra bakken

Den nye vimpelen er nøye tilpasset kirken, og monteres dermed på et blunk. I toppen av spiret skal den altså svinge seg i vinden i minst 150 år fremover.

– Det er en veldig god følelse å ha fått den opp nå, kjenner jeg. Det ser veldig flott ut herfra, slik den skinner fint og flott i gull, sier Hilleren vel nede på bakken igjen.