Gründer fra Larvik får hjelp av Petter Stordalen

For halvannet år siden fantes ikke selskapet. Nå driver Oscar Hellenes (24) i tre forskjellige land.

Oscar Hellenes i hvit morgenkåpe med logoen til bedriften på.

GRÜNDER: Oscar Hellenes (24) driver sitt eget selskap. – Det er veldig spennende, sier den unge gründeren.

Foto: Privat

– Jeg hoppet av et prestisje-res på toppskoler med potensielle toppjobber for å velge bort penger og materialisme, til fordel for å gjøre det jeg synes er gøy, sier Oscar Hellenes fra Larvik.

Han har nettopp fylt 24. Da han var 22 år startet han bedriften Lotel, som hjelper boligeiere med utleie gjennom Airbnb.

– Vi startet for halvannet år siden, og nå driver vi i fem byer i tre forskjellige land, sier han.

Oscar Hellenes, Petter Stordalen og Sune Liengård.

PÅ VEI OPP: Oscar Hellenes (t.v.) har fått med seg Petter Stordalen på investeringssiden. Her sammen med medgrunnlegger i Lotel, Sune Liengård.

Foto: Privat

– Det har gått veldig fort oppover. Jeg sa opp jobben min for ett år siden, og nå hjelper vi over 900 boligeiere med å leie ut Airbnb-leiligheten deres i Oslo, Bergen, Trondheim, København og Amsterdam.

– En vinn-vinn-vinn-situasjon

Selskapet ordner rengjøring, nøkkelhenting, kommunikasjon, økonomi, innsjekk og utsjekk.

– Da vi skulle leie ut våre egne leiligheter, fant vi ut at det var utrolig vanskelig – helt umulig når vi var i en annen by selv. Så vi fikk noen til å gjøre det for oss. Flere venner ville være med, og vi bestemte oss for å satse på fulltid, forklarer 24-åringen.

Flere enn vennene har vist interesse for jobben de gjør. Blant annet Petter Stordalen.

– Han har lyst til å være med på reisen vår og kjøpe seg inn på en aksjepost på en million kroner. Det synes vi er helt fantastisk, sier Hellenes.

– Petter Stordalen har veldig mye ressurser, lærdom og erfaring som vi er utrolig glade, stolte og ydmyke for muligens å få ta en del av, fortsetter han.

Bakgrunnen for samarbeidet med Stordalen, var en konkurranse hotelleieren tok initiativet til.

– Han ga ut mailadressen sin og 1 250 personer sendte inn sin bedrift, konsept eller ide. Vi ble plukket ut som de seks siste i finalen, og fikk tilbud om en million.

Omdiskutert

Også møter med politikere har stått på agendaen den siste tiden. Hellenes forteller at unge gründere og tanken på å gjøre noe med boliger i Norge som står tomme, vekker interesse.

– Politikere syns det er spennende å se hvordan de kan regulere dette og gjøre det best mulig. Samt se hvordan man kan bruke tomme boliger i Norge til å øke turismen, bedre miljøet og gi mer økonomisk frihet til norske huseiere.

Airbnb har også vært omdiskutert, og flere har tatt til orde for å begrense virksomheten her til lands. Hellenes tar kritikken med stor ro, og ønsker å fortsette med det han syns er morsomt.

– Mange er litt kritiske fordi det er nytt og fordi noen unndrar skatt, men slikt gjør folk alle mulig steder, sier han.

Positivt

Sonja Susnic

Ta kontakt med det nettverket som finnes, er rådet til unge gründere fra karriereveileder Sonja Susnic i Karrieresenteret i Vestfold.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

– Det er alltid positivt med unge folk som får til det de satser på, sier karriereveileder Sonja Susnic ved Karrieresenteret i Vestfold.

Hellenes har tydeligvis positive egenskaper og er en som liker å ta litt sjanser, og skoler kan man eventuelt ta senere når man er så ung, sier hun. Hun har følgende råd til unge gründere.

– Ta kontakt med det nettverket som finnes for å hjelpe gründere. Nettverksbanken, Start I Vestfold, NAV, Innovasjon Norge og Ungt Entreprenørskap er aktuelle å snakke med. Det er stor oppmerksomhet rundt gründervirksomhet nå, og derfor finnes det en del hjelp og råd å få.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Petter Stordalen, uten å lykkes.