NRK Meny
Normal

Du kan trygt spise dem nå

I alle fall de fleste steder i Norge frem til 20. juni. Sjekk om du kan spise blåskjell fra området der du bor.

Blåskjell.
Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

De er blå til brunsorte på utsiden og innvendig er de lyseblå og hvite. Hvordan de ser ut vet de fleste av oss, men mange lurer på om det er trygt å spise innmaten i blåskjellene.

Fritt frem

Dersom du blir fristet til å plukke med deg noen klaser blåskjell til middag så er det ingenting i veien for det ifølge Mattilsynet sin nettside.

Du kan trygt spise skjell fra Østafjellsområdene viser målinger gjort på Vallø i Tønsberg, Børrestadbukta i Larvik og Saltneven i Kragerø i Telemark.

Det samme gjelder skjell i Nordland, Troms og Finnmark, Hordaland, Sogn og Fjordane, deler av Rogaland og Agder og i Oslo og Akershus.

Men befinner du deg i Østfold, Midt-Rogaland, Trøndelag eller Møre- og Romsdal bør du ikke spise skjell.

Målingene som Mattilsynet har gjort gjelder frem til 20. juni.

Les også:

Pass opp for giftige alger

Mattilsynet oppfordrer folk til å sanke skjell så nært uttaksstedene som mulig. Årsaken til det er at forekomster av giftige alger kan være lokal.

– Vær svært forsiktig hvis rådene veksler fra sted til sted langs samme kyststripe, råder Mattilsynet.

Giftstoffene kommer inn i skjellene gjennom enkelte algetyper som kan inneholde giftstoffer som akkumuleres i skjellene.

Marine algegifter i skjell kan forekomme til alle årets tider. Skjellene lever av planktonalger ved å filtrere sjøvann for alger.

Algegiftene kan forårsake diaré, lammelser og andre uønskede effekter hos både mennesker og dyr.
De vanligste algegiftene langs norskekysten er Diarrhetic Shellfish Poisoning" (DSP) som kan forårsake diaré og magesmerter, og "Paralytic Shellfish Poisoning" (PSP) som kan føre til forbigående lammelser.

Blåskjell

Husk å sjekke om blåskjellene er levende før du spiser de til middag.

Foto: Bård Ek, Oppysningskontoret for meieriprodukter

Skal være levende

Ønsker du å tilberede blåskjell så er det viktig å huske på at skjellene skal være levende helt frem til damping eller annen behandling.

Skjellene bør lagres på en temperatur mellom 0–10 grader, og lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. Blåskjellene må likevel ikke fryses.

Ifølge Mattilsynet kan blåskjell som blir oppbevart riktig oppbevares i inntil ti dager.

– Husk å alltid kontrollere at skjellene er levende før du tilbereder de, det gjør du ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjellene som ikke lukker seg, er døde, skriver Mattilsynet.

Dersom du oppdager at det er mange døde skjell i en pakke eller klase så kan det hende at de er gamle. Dette kan føre til vond lukt og dårlig smak på skjellene rundt.

En annen viktig huskeregel er at skjellene som ikke åpner seg når de blir dampet heller ikke skal spises.