NRK Meny
Normal

Grønn vipp i Larvik

Miljøpartiet De Grønne har fått vippeposisjon i Larvik og er i samtaler med både høyre- og venstresiden. Førstekandidat Tormod Knutsen vil foreløpig ikke lette mye på sløret.

Larvik

MER MAKT: Miljøpartiet De Grønne har fått vippeposisjon i mange kommuner, blant annet i Larvik.

Foto: Jan Gulliksen/NRK

I dagene etter at valgresultatene ble klare har mange småpartier fått større makt.

Særlig har Miljøpartiet de Grønne (MDG) havnet i vippeposisjon i flere av landets kommuner, blant annet i Larvik.

– Vi ble veldig populære onsdag morgen, da det ble klart at vi hadde fått to mandater, sier Tormod Knutsen, førstekandidat i MDG Larvik, og humrer, før han legger til:

– Vi har bestemt oss for å snakke med alle partier som er interessert i samarbeid med oss, for det er politikken som er viktig. Vi samarbeider gjerne med dem som gir oss den beste miljøpolitikken.

Tormod Knutsen, førstekandidat i Miljøpartiet De Grønne i Larvik

ÅPNE: Tormod Knutsen i Miljøpartiet De Grønne i Larvik sier at partiet har bestemt seg for å snakke med alle som er interessert i å samarbeide med dem.

Foto: Monica Løvdahl

Knutsen skal ha innledende samtaler med både Fremskrittspartiets Per Manvik, Høyres Bjarne Steen og Arbeiderpartiets Rune Høiseth. MDG-politikeren vil imidlertid ikke avsløre hvordan samtalene foreløpig har gått.

Arbeiderpartiet ble valgets vinner i Larvik og fikk 37, 4 prosent av stemmene, mens Høyre ble nest størst og fikk 21,6 prosent stemmer. MDG kapret 4,2 prosent av stemmene.

– Oljesvart, grå og grønn akse interessant

På spørsmål om miljøpolitikken til Frp er miljøvennlig nok for MDG, svarer Knutsen at dét er et forhandlingsspørsmål.

– Høyre både i Larvik og fylkeskommunen sier at de har veldig mye bra miljøpolitikk i partiprogrammene sine, sier han.

Det ble nylig klart at Miljøpartiet i Tønsberg hadde inngått et valgteknisk samarbeid med Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. Det overrasket mange, blant annet SV-politiker Lars Egeland. MDG har likevel tradisjon for å holde fast ved at de blokkuavhengige. .

Hvordan tror du det oppfattes hos opinionen at man aldri helt vet hvilke vei MDG hopper?

– Det spørs om du fortsatt mener at den rødblå aksen er mest interessant, eller om en akse som er oljesvart og grå i den ene enden, og grønn i den andre er mer interessant. Det synes vi for tiden, sier Knutsen.

Trenger posisjoner

Førstekandidaten vil ikke spekulere i de foreløpige fordelene og ulempene med de forskjellige blokkene, ettersom han ikke har snakket med alle partene ennå.

– Egentlig er vi ikke ute etter posisjoner for noen av medlemmene våre. Men for å få gjennomført politikken vår ser vi likevel at vi bør ha posisjoner i de fire kommende årene. Derfor kommer ikke samtalene bare til å handle om partiprogram.