NRK Meny
Normal

Greven måtte rømme fra voldelig far

Historiker og forfatter Karsten Alnæs er på Jarlsberg hovedgård utenfor Tønsberg. Her forteller han historien om den verdensvante greven Herman Wedel Jarlsberg (1779–1840) som hadde en turbulent oppvekst.

Karsten Alnæs forteller over tre episoder historien om Herman Wedel Jarlsberg. Opptakene er gjort på Jarlsberg hovedgård i Tønsberg.

Se del 2 av nettserien «I grevens tid»

– Skilsmissen var en skam for hele familien, den preget Herman resten av livet.

Karsten Alnæs

Herman Wedel Jarlsberg er en av de mest markante politikerne i norsk historie. Han var en av de 112 i riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814.

Wedel Jarlsberg hadde stor innflytelse på hvordan vår grunnlov ble utformet, og han ble utpekt til å danne regjering høsten 1814.

Men, greven av Jarlsberg var ikke født i Norge. Han ble født 21. september 1779 i Montpellier i Frankrike. Han var nest eldste sønn av Frederik Anton Wedel Jarlsberg (1748–1811).

Faren til Herman var dansk-norsk toppdiplomat. Blant annet var han ambassadør i London. Moren til Herman var Catharina Storm (1756–1802). Fordi faren tydde til vold både mot kona og barna ble foreldrene skilt i 1797. Moren flyttet til København og Herman rømte etter to år senere.

  • Hør reportasje om Herman Wedel Jarlsberg og 1814 her

Fysisk straff

Vår historieforteller, Karsten Alnæs, har skrevet en roman om oppveksten til Herman. Gjennom sitt arbeid med romanen kom han over brev og kilder som viser at grev Herman Wedel Jarlsberg vokste opp med en streng og brutal far som straffet barna fysisk.

Det toppet seg da Herman og lillebroren rømte fra London og søkte tilflukt hos moren i København i 1799.

– Med falskt pass og falskt navn rømte de til moren i København.

Karsten Alnæs

Gjennom oppveksten som ambassadørsønn i Frankrike og London ble Herman preget av de nye politiske ideer i Europa. Dette forteller Alnæs mer om i episode 2.

Under ser du et bildegalleri fra Jarlsberg hovedgård og 12. generasjon på Jarlsberg, Nicolaus Wedel Jarlsberg. Herman Wedel Jarlsberg var tipp-tipp-tipp oldefaren til Nicolaus. Senere i denne serien kan du se dybdeintervjuer med Nicolaus og høre hans tanker om familiearven.