NRK Meny
Normal

Gleder seg til å vise kunsten sin

Det nærmer seg påske og forberedelsene til den tradisjonelle Påskeutstillingen i Stavern er godt i gang. Kunstnerne gleder seg veldig.

Det forteller Benita Tornholm. Hun er kunstner og har vært med på Påskeutstillingen de siste syv årene.

– Det er så god stemning her, masse mennesker og en god atmosfære. Det er en eneste stor fest fra åpning til slutt. Og selvfølgelig er det et godt salg, forteller Tornholm.

Kysten som inspirasjon

Benita skal vise frem bilder hun har sydd selv. På utstillingen skal hun sy og vise teknikker for publikum og kunder.

– Jeg lager kystbilder som jeg maler, klipper ut og broderer sammen, samtidig som jeg maler med oljemaling. Jeg er oppvokst ved kysten og veldig glad i den. Den inspirerer meg, fortsetter hun.

Mer spesifikt er hun glad i å male fyrtårn.

– Når jeg lager fyrtårnmalerier så blir ikke bare damene interesserte, mennene blir også oppmerksomme, smiler hun.

– Hva er forventningene dine?

– Jeg liker aldri å sette forventningene for høyt. Men jeg håper det kommer like mange mennesker som det pleier. Det blir uansett moro.

Forventer i hvert fall 20 000

Forventningene er også høye fra arrangørenes side. Påskeutstillingen er egentlig et resultat av et samarbeid mellom Visit Stavern, Fredriksvern Verft og næringsdrivende.

– Vi forventer at det kommer cirka 20 000, det pleier å være det. Det kommer selvfølgelig an på hvordan været er. Men det er en sein påske i år, kanskje folk har satt ut båtene og søker til kysten istedenfor hytta, forteller Øyunn Winther, koordinator for Påskeutstillingen.

Hun håper at barna som pynter trærne med påskepynt på Fredriksvern Verft, kan ta med seg familiene sine og vise arbeidet de har gjort.

Barnehager pynter til påske

Siden midten av mars har alle private og offentlige barnehager i Larvik kommune stått på og laget påskepynt. Alt fra påskeegg og påskekyllinger til fuglekasser av melkekartonger.

– Vi lager mye forskjellige påsketing. Nå har vi tatt bilde av oss selv og laget lange perlekjeder som vi har festet hønsenetting i, forteller barna i Bisjord Fus Barnehage.

De er fornøyd med arbeidet de har gjort og syns Fredriksvern Verft ser veldig fin ut nå. Barna gleder seg også veldig til påske. De er klare for å ta med foreldrene til Stavern for å vise trærne de har pyntet.

– Vi har vært med i ti år. Det er en kjempemorsom tradisjon. Det er motiverende, vi utveksler ideer og skaper stemning. Det at det har eksistert i så mange år viser bare hvor bra tradisjon det er, forteller Anne Mona Sjølyst, førskolelærer ved Bisjord Fus Barnehage.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kunstner Jan Olav Forberg

Jan Olav Forberg er har sitt eget galleri på Fredriksvern Verft. Påskeutstillingen er alltid et høydepunkt for han.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

Muligheter for nye kunstnere

Det kommer flere og flere kunstnere ettersom det nærmer seg helga.
NRK møter også Jan Olav Forberg. Han har vært kunstner så lenge han kan huske, og driver sitt eget galleri inne på Fredriksvern Verft.

– Påskeutstillingen gir en mulighet til nye kunstnere å vise seg. Mange oppdager kunstnere for første gang, og mange unge tar turen innom. Det kan gi inspirasjon, sier Forberg.

Han sier videre at han blir inspirert av film, gatekunst og tegneserier. Han blander sprayboks og maling fordi det gir et mer kraftfullt uttrykk.

Han står og snakker med fire andre kunstnere, som har reist fra hovedstaden og andre byer i Vestfold. De er helt enig i at en slik utstilling, med både nye og erfarende kunstnere på samme sted kan skape inspirasjon og rom for nykommere.

– Det er så verdt å komme hit i påsken. Dette er et flott sted der det er tradisjoner og kultur for kunst. Mange blir inspirert av andre, og noen kan til og med forandre sine uttrykk og kunstverk, forteller Nina Hovde, Kaire K., Annemor Strøm og Solveig Skogseide.

Påskeutstillingen starter lørdag 12. april kl. 12.00.

Kunstnere gleder seg til utstillingen

Solveig Skogseide (v), Nina Hovde, Annemor Strøm og Kaire K. Fire kunstnere som gleder seg til å være med på Påskeutstillingen.

Foto: Susann Rismyhr / NRK