Hopp til innhold

Gjør seg klar til forhandlinger

I dag leverte bøndene sitt krav til årets jordbruksoppgjør. Leder i Vestfold Bondelag, Thorleif Müller, håper de unngår brudd i forhandlingene.

Thorleif Müller

Bøndene krever 490 millioner i budsjettoverføringer, mens 380 millioner skal tas i form av høyere priser. – Jeg tror ikke folk vil merke prisøkningen, sier leder i Vestfold Bondelag, Thorleif Müller.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

Bøndene krever drøyt 24 000 kroner per bonde, noe som utgjør til sammen 950 millioner kroner.

– Vi har ikke jordbruket i Norge for bondens skyld, vi har det for alles skyld. Vi har en matindustri som trenger våre råstoffer for å kunne drive i Norge og den alene omsetter for 150 milliarder kroner og har 40 000 ansatte. Det er kanskje store summer, men det er ikke bare mat man får for den summen, sier leder i Vestfold Bondelag, Thorleif Müller.

Prisøkning

Ifølge departementet utgjør summen en lønnsvekst på over sju prosent i snitt.

– Det er komplekse utregninger, men det handler om å få kronemessig lik inntektsvekst som andre grupper. Ramma på 950 millioner er lavere enn vanlig, og det skyldes at det generelt er moderasjon i samfunnet både på lønn og andre ting, og så har vi lavere realrente enn normalt.

De krever 490 millioner i budsjettoverføringer, mens 380 millioner skal tas i form av høyere priser. Müller tror ikke folk flest vil merke prisøkningen.

– Jeg tror rett og slett du skal slite med å merke det. Hvis vi for eksempel ser på økning i kornprisen, hvor vi krever 14 øre mer per kilo, så vil prisen på brødet du skal lage eller kjøpe stige med syv øre, sier han.

Tror på løsning

Han mener kravet er moderat, og har stor tro på en forhandlingsløsning.

– Vi har god tro på en forhandlingsløsning, og det kunne vi godt tenke oss. Det er ikke bra med brudd for ofte.

I fjor demonstrerte bøndene i Vestfold mot statens tilbud med eggblokader og uttømming av melk.

Kommer vi til å se lignende tilstander dersom dere ikke blir fornøyde med statens tilbud?

– Hvis det skulle komme til et brudd kan jeg love at du vil se aksjoner. Jeg vet ikke hva det blir, men kommer det ikke til en løsning så vil det nok merkes, sier han.

Staten kommer med sitt tilbud 5. mai, deretter skal det forhandles.

– Da er det vel om å gjøre å være ferdig til 17. mai. Det blir spennende tider, så vi håper at ting glir og at forhandlingsviljen er stor på begge sider, sier Müller.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark