Kristin-saken er gjenåpnet

Gjenopptakelseskommisjonen gjenåpnet torsdag straffesaken mot mannen som i 2003 ble frifunnet i Agder lagmannsrett for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i Larvik i 1999.

Kristin

Kristin Juel Johannessen ble 12 år gammel.

Foto: Privat

Mannen ble i tingretten i 2001 domfelt for drapet, men frifunnet to år senere.

I februar i år ble det kjent at Riksadvokaten begjærte gjenåpning av straffesaken mot mannen.

Bakgrunnen for begjæringen om gjenåpningen er funn av mannens DNA-profil på Kristins fingernegler. Funnet ble gjort etter at sikret spormateriale i saken ble gjennomgått og analysert på nytt i 2015 med ny og forbedret analyseteknikk.

Mannens DNA-profil var da registrert i etterforskningsregisteret i en annen straffesak, heter det i en pressemelding fra Gjenopptakelseskommisjonen.

– Hvor spesielt er det at saker, der det foreligger en frifinnelsesdom, blir gjenopptatt?

– I kommisjonens historie, siden den ble etablert i 2004, har vi tidligere bare hatt en sak som ble gjenåpnet mot en som tidligere var frifunnet. Vi har behandlet drøyt 2 000 saker på disse årene, og altså bare hatt ett tilfelle av dette tidligere, sier Helen Sæter, leder for Gjenopptakelseskommisjonen.

Det har foreløpig ikke lyktes NRK i å få tak i mannens forsvarer, advokat Søren Øyvind Hellenes. Men tidligere i år sa han at hans klient fortsatt nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

Ny rettssak

Nå som straffesaken er gjenåpnet, betyr det at det blir en ny rettssak.

– Vi er veldig lettet. Nå er vi i mål med det vi har jobbet med, så får vi ta det som kommer nå videre, sier Kristin Juel Johannessens far, Roar Juel Johannessen, til NRK.

Han har selv brukt årene etter drapet på å forsøke å finne ut hva som skjedde med datteren hans.

– Det har vært et slit. Du står opp om morgenen og tenker på det, du tenker på det gjennom hele døgnet, du går og legger deg på kvelden og tenker på hva neste skritt være, og du står opp på natten og jobber med det. Så det har tatt mye tid og tæret på kreftene innimellom, men nå har vi fått resultater av det.