Hopp til innhold

Fikk inn full hund som pasient

– Den hadde slukt pizzadeig som stod til heving, sier veterinær Monica Bjørnsen. Hun advarer mot å la deigbollen stå ubevoktet.

Gjærdeig

HOLD DYRET UNNA: Mange setter gjærbakst til heving på et varmt baderomsgulv eller liknende. Pass på at din firbeinte venn ikke får snusen på deigen, for da kan den ende opp hos veterinæren.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Mat er en stor del av julefeiringa for de fleste nordmenn, men den bør ikke nødvendigvis dreie seg om det for dyrenes eget beste.

Enkelte matvarer kan være spesielt farlige for dyr å få i seg, advarer veterinæren.

– Hunden var rett og slett full

Det har gått rundt to år siden veterinær Monica Bjørnsen mottok en spesiell henvendelse som hun aldri glemmer.

Monica Bjørnsen

FIKK INN FULL HUND: Veterinær Monica Bjørnsen ved Sandefjord Dyreklinikk glemmer aldri den gangen hun fikk inn en full hund.

Foto: Privat

– Eieren ringte meg fordi hunden oppførte seg merkelig. Den datt ut av senga si og sjanglet. Min første tanke var epilepsi, forteller Bjørnsen.

Hva som egentlig feilet hunden hadde hun ikke i sin villeste fantasi kunnet forestille seg.

– Det viste seg omsider at hunden hadde spist pizzadeig som stod til heving. Gjær sammen med sukker utvikler alkoholmolekyler, så hunden var rett og slett full!

Flere farlige fristelser

Løsningen var å gi hunden drypp, slik at den etter hvert kom til seg selv og ble edru. Etter dette tilfellet har ikke Bjørnsen vært borti liknende, men hun ser at flere dyr får i seg skumle matvarer.

– Sjokolade er flere slappe på å gjemme unna. Mange glemmer å sette bollen høyere opp, forteller veterinæren.

Dersom din firbeinte venn skulle få i seg en matvare den ikke burde, bør du sørge for å oppsøke hjelp så fort som mulig.

– Maten fordøyes ganske fort, det kan gå utover lever, nyre og hjerte. Dyret kan gå i sjokk, det er rett og slett farlig, advarer Bjørnsen.

Førstehjelp på hunden din

Skulle hunden din være så uheldig at den får i seg en sjokoladebit i løpet av jula, så kan du ifølge Monica Bjørnsen gjøre noen egne tiltak også.

– Du kan prøve å stikke noen fingre ned i halsen på hunden, slik at du fremprovoserer at den brekker seg, råder Bjørnsen.

Men hun ser aller helst at du oppsøker profesjonell hjelp. Hos veterinæren kan de avgjøre om dyret har behov for væskebehandling eller flytende kull.