NRK Meny
Normal

Gir bort verdifullt teppe

Teppeforhandler Mostafa Zareh-Hamadani gir bort et teppe han mener er verdt opp mot en halv million kroner.

Teppehandler Mostafa Zareh-Hamadani vasker teppet som skal gis bort

TEPPEVASK: Persiske tepper av ull skal vaskes med kaldt vann.

Foto: Henrik Bøe / NRK

På brannstasjonen i Sandefjord spyler Mostafa Zareh-Hamadani vann over et teppe. Et persisk teppe som betyr mye for teppehandleren som opprinnelig kommer fra Iran. Han vokste opp i basarene i Teheran, og har jobbet med å reparere tepper i nesten hele sitt liv.

Han har i flere tiår hatt en plan for nettopp dette teppet. Han skulle ta det med seg tilbake til Iran når situasjonen var bedre i landet han kommer fra. Nå har han innsett at det neppe skjer mens han lever.

Derfor vasker han teppet på brannstasjonen i Sandefjord. Først spyler han kaldt vann på, før han går over med grønnsåpe og en myk børste. I stedet for å ta med seg teppet til Iran, blir Sandefjord kommune snart eier av teppet. Teppet skal henge til tørk i brannstasjonen fram til det er klart for å henges opp

– Jeg er veldig takknemlig for at Sandefjord kommune vil ha dette teppet hos seg. Vi mennesker forsvinner en gang, men det viktigste er hva vi etterlater oss. Jeg ser for meg at teppet kommer til å henge i Sandefjord i generasjoner framover.

Persisk teppe som gis bort til Sandefjord kommune

EN HISTORIE: Teppet inneholder mange detaljer som sammen forteller en historie, ifølge teppehandleren.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Takknemlige

Teppeforhandleren har sammen med representanter fra kommunen sett på hvor teppet skal henge. Sammen kom de fram til at det passer best i bystyresalen. Ordfører Bjørn Ole Gleditsch er takknemlig for at kommunen får teppet.

– Vi setter veldig pris på at folk gir til det offentlige, det er ikke opplagt at noen gjør det. Vi skal ta vare på teppet på en god og profesjonell måte, sier Gleditsch.

Det er 37 år siden teppeforhandleren kom han over teppet han nå gir bort. Det er et håndlaget persisk teppe som ble laget rundt år 1900, en nøyaktig kopi av en original som henger i Albert & Victoria Museum i London.

– Jeg vil anslå at teppet har en verdi på mellom 250 000 og 500 000 kroner, sier Zareh-Hamadani.

Teppeforhandleren er en kjent mann i Sandefjord, og har startet en norsk-persisk teppeklubb. Et ekte persisk teppe er en stor opplevelse, forteller han. Teppeforhandleren anbefaler å høre på persisk musikk mens man studerer teppet, med alle symbolene og historiene teppene forteller.

Teppeforhandler Mostafa Zareh-Hamadani

ANBEFALER MUSIKK: Persisk musikk hører med dersom man skal få den riktige opplevelsen av et teppe, ifølge teppeforhandler Mostafa Zareh-Hamadani.

Foto: Henrik Bøe / NRK