Ga bort datterens julekalender – fikk kjemperespons

Stadig flere familier ber om hjelp i juletiden. Helle Aune ga bort barnas julekalender til noen som trenger den mer.

Gaver til pakkekalender

KALENDEREN: Pakkene var i utgangspunktet tiltenkt en av døtrene, men foreldrene valgte å gi de bort.

Foto: PRIVAT

– Det er noe jeg har hatt lyst til å gjøre i flere år, men det har blitt med tanken.

Trebarnsmoren Helle Aune fra Stokke i Vestfold satt hjemme og diskuterte med barna om de også i år skulle ha pakkekalender fra 1. desember.

Helle Aune og barna.

STØTTE: Helle Aune og barna Sanna og Hedwig vil gi en kalender til noen med begrensa midler.

Foto: Privat

– Våre barn er så heldige å ha alt de trenger, så jeg fant ut at vi kan gi bort en til et barn som ikke får kalender, sier forteller Aune.

– Hvordan reagerte døtrene din på det?

– Det var litt vondt da vi gikk rundt og lette etter gaver, men de synes det var morsomt til slutt. Nå kommer de bort med nye ting, og sier «dette kan vi gi bort, mamma». Det er veldig koselig å se, sier hun.

Søker hjelp på Finn.no

HJELP: Denne personen la ut en annonse i håp om å få hjelp til jul.

Foto: SKJERMDUMP

Aune la ut en annonse på Finn.no og responsen har vært stor. Mange foreldre har tatt kontakt, forteller hun.

Dugnad

– Men jeg har også fått personlige, håndskrevne brev, der folk ærlig forteller om jobbsituasjon, sykdom eller økonomisk slit. At ungene står utenfor fordi de ikke har råd til å kjøpe pakkekalender til ungene sine. Det er vondt å lese, men veldig modig av dem å dele.

Kalenderen skal snart sendes til ei jente i Oslo. Flere av dem som ønsket pakkekalenderen måtte dermed få nei.

– Men jeg hadde ikke hjerte til å si nei, så nå har vi fått med seg oss foreldrene og barn i barnehagen, som skal samle inn nye gaver, sier Aune.

Ifølge Frelsesarmeen tok 17.576 husstander kontakt med dem i førjulstiden i fjor. Alle fikk mat, og noen fikk også gaver til barn og klær.

– Vi møter mange familier med store levekårsutfordringer, og ser at mange lever med kronisk stress. Dette påvirker også barna og deres oppvekst. Vi har ingen indikasjoner på at det vil bli mindre pågang i år, sier kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen, Geir Smith-Solevåg.

Han forteller at flere av Frelsesarmeens stasjoner melder om økt pågang, mens andre melder om stabil tilsøkning.

Annonserer på nettet

I 2016 ble det mulig å søke om hjelp til jul via Finn.no. Siden da har over 600 nordmenn benyttet seg av tilbudet ifølge dem.

– Tall fra SSB viser at seks prosent av befolkningen bor i en husholdning som har vanskelig for å få endene til å møtes. På FINN har vi de siste årene også sett en økning i annonser på Torget fra familier som er i økonomisk knipe og trenger litt hjelp i juleperioden, sier Adéle Cappelen Blystad, kommunikasjonsrådgiver i FINN.

Nettstedet har nå oppretta en egen kategori som heter «Hjelp til julegaver» for å gi flere muligheten til å oppleve en god jul.

– Foreldrene jeg har snakket med (som skal få kalender journ.anm.) er over seg av begeistring på barnas vegne. Det er så gøy, sier trebarnsmoren Helle Aune.