NRK Meny
Normal

Går for «Høgskolen i Sørøst-Norge»

Høgskolen i Buskerud og Vestfold og Høgskolen i Telemark går for sammenslåing. – Et stort skritt på veien mot å realisere universitetsambisjonene, sier rektor Petter Aasen.

Høgskolene

GÅR FOR FUSJON: Sammenslåingen av de to høgskolene ble enstemmig vedtatt under felles styremøte på torsdag.

Foto: GRETE INGEBJØRG BERGE / KRISTINE MASDAL AADNE / NRK

Styrene ved de to høgskolene vil anbefale regjeringen at de to institusjonene slås sammen fra 1. januar 2016.

Det ble enstemmig vedtatt under felles styremøte på torsdag. Målet er å få universitetsstatus.

– Vi vil sende inn søknad om å bli akkreditert som universitet, og forhåpentligvis får vi universitetsstatus allerede året etter fusjonen, sier rektor ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, Petter Aasen.

– Konkurransefortrinn

Han forklarer hvorfor universitetsstatusen er så viktig for høgskolen.

– For det første mener vi at vi samlet sett nå vil bli så store og så godt sammensatt, at vi i internasjonal sammenheng bør ha status som universitet, sier Aasen og legger til:

– Det andre er at det er et konkurransefortrinn i forhold til studenter og ansatte å ha denne statusen. I tillegg kommer det en ny reform nå som gjør at mange små høgskoler vil få universitetsstatus fordi de slås sammen med etablerte universiteter. Dermed får de et konkurransefortrinn. Derfor er det viktig at vi får sendt søknaden og at den blir raskt behandlet slik at vi får den statusen vi mener vi bør ha når de to høgskolene slås sammen, sier han.

Nytt navn

Styrene var også samlet om det nye navnet «Høgskolen i Sørøst-Norge».

– Det ble enstemmig vedtatt, men det kan nok likevel være at enkelte medlemmer kanskje foretrekker andre navn, sier Aasen.

Han forteller at de ønsket et navn som viser den geografiske tilknytningen.

– De aller fleste høyere utdanningsinstitusjonene i Norge har et navn som viser den geografiske tilknytningen. Og vi ser nå at politikerne lager nye regioner i Norge, bare for noen dager siden ble politiet i disse tre fylkene slått sammen og kalt sørøst, forklarer han.

Rektor ved Høgskolen i Telemark, Kristian Bogen, fortalte tidligere denne uka at navnet er et resultat av et omfattende og grundig arbeid.

– Vi ba de ansatte komme med forslag, og fikk over 300 innspill. Vi snevret dette inn, og sto til slutt mellom Høgskolen i Sørøst-Norge, og Ibsen Høgskole.