NRK Meny
Normal

Ga bilde av Tines støvler

Da Vidar Helgesen (H) overtok klima- og miljødepartementet etter Tine Sundtoft, ga han henne et bilde av støvlene hennes. – Jeg sa at det ville bli vanskelig å fylle bootsa hennes. Nøttlendingen ser på klimasaken som den største utfordringen i jobben han tiltrådte i dag.

Helgesen og Sundtoft i ferd med å gi hverandre en stor klem

Gemyttlig stemning da Tine Sundtoft overrakte de departementale nøklene til Vidar Helgesen fra Nøtterøy.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Vidar Helgesen har lang fartstid som diplomat og politiker. Han har vært spesialrådgiver for det internasjonale Røde Kors og statssekretær i Utenriksdepartementet der han blant annet arbeidet med Erik Solheim (SV) for å bidra til fredsprosessen på Sri Lanka.

Fram til han ble klima- og miljøminister i dag har han vært statsråd og stabssjef ved Statsministerens kontor med ansvar for EØS-saker og Norges forhold til EU.

Jobbe på mange områder samtidig

Nå skal han "fylle bootsa" til Sundtoft og innfri skyhøye forventninger til framgang og konkrete resultater etter at Paris-avtalen ble undertegnet. Det skal han blant annet gjøre ved å samarbeide med andre viktige departementer.

– Jeg skal samarbeide med samferdselsministeren fordi vi må redusere utslippene i transportsektoren. Teknologiutvikling er svært viktig for klimasaken, og der spiller kunnskaps- og forskningsministeren en stor rolle. Vi skal gjennomføre et grønt skatteskifte, og det er finansministerens ansvar.

Mye av Helgesens jobb blir dermed å lede og drive arbeidet framover på flere områder, for skal man lykkes i klimaspørsmålene må vi lykkes på mange områder samtidig, mener han.

Overtar en "landhandel"

Vidar Helgesen understreker at klimasaken ikke blir eneste oppgave som statsråd, selv om den blir overskyggende.

– Departementet jeg skal lede har mange områder. Naturmangfold og biologisk mangfold er veldig viktig. Forurensning fortsetter å være en utfordring på mange måter, og kulturminnevern er også et område jeg har ansvar for. Så det er litt av en landhandel jeg nå er satt til å bestyre, sier han med et smil.

Flere bein å stå på

Klimasaken og oppfølgingen av Paris-avtalen blir altså den største oppgaven framover. Og det er viktig for oss å se dette som en mulighet, sier Helgesen.

– Det er viktig for Norge å få flere bein å stå på økonomisk, og fremtidens næringer må være grønne.