NRK Meny
Normal

«Brunostkommune» setter barn på tredemølle

Barneskoleelevene i Horten skal veies og testes fysisk av Norges Helsehøyskole. Kommunen har tidligere frarådet barna å spise brunost.

Jogging på tredemølle

Noen av barna skal blant annet testes på tredemølle

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Testingen skal skje som en del av Hopp-prosjektet i Horten. Prosjektets omfang er så stort at det ikke kan sammenliknes med andre mener professor ved helsehøyskolen Per Morten Fredriksen.

En av metodene som skal brukes er et akselerometer (engelsk: actigraph). Apparatet skal måle barnas aktivitetsnivå både hjemme og på skolen. Akselerometeret festes i beltespennen til barna en uke av året.

Per Morten Fredriksen

Per Morten Fredriksen ser frem til prosjektstart

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Prosjektet er unikt i norsk og internasjonal sammenheng. Det involverer 3.000 barn, sier Fredriksen.

Han sier det fins liknende prosjekter med flere hundre barn, men aldri med så mange som i Horten.

– Dette har helt andre dimensjoner.

Gymsaler blir testarenaer

Planen er at barna testes årlig. Norges Helsehøyskole skal frakte utstyr og testpersonell fra Oslo til gymsaler i vestfoldbyen.

– Det skal testes på tredemølle og utholdenhetstest. De skal veies og høyde skal kontrolleres. Det skal også gjøres kroppssammensetningsprøver og blodprøver. Det akademiske nivået skal også testes.

Det legges opp til at barna har minimum en time fysisk aktivitet på skolen hver dag, i tillegg til kroppsøving. Aktiviteten knyttes opp til andre fag gjennom for eksempel matematikkstafetter. På den måten får skolene øvelser som integreres i skolehverdagen. Prosjektet inneholder også tanker om kosthold som foreldre og barn skal dra nytte av.

Grønnsaker

Kostholdsrådene kan følges av både elever og foresatte

Foto: Kim Jansson / NRK

– Vi skal se på effekten i læring, i forhold til fysisk aktivitetsnivå og yteevne. Dessuten vil vi se på psykisk helse for å se om fysisk aktivitet kan dempe problemer som mange barn sliter med.

Satser på aktivitet, ikke brunost

Det er ikke lenge siden Horten kommune ble landskjent fordi kommunen innførte mat-retningslinjer hvor det ikke var rom for den tradisjonsrike brunosten.

Linda Jakobsen

Jakobsen håper på gode resultater

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Enhetsleder i kommunen, Linda Jakobsen er kommunens prosjektleder. Hun håper på gode resultater av riktig mat og økt fysisk aktivitet.

– Forhåpentligvis får vi bekreftelse på at det er virkningsfullt å gi barn riktig mat kombinert med økt grad av fysisk aktivitet. Dette vet vi allerede, men det er viktig å få dokumentert effekten av kombinasjonen.

- Kan det bli aktuelt å forby noen andre matvarer i Horten kommune nå?

- Jeg vil understreke at vi aldri har forbudt noe. Vi gir anbefalinger ut fra det Helsedirektoratet sier. Jeg tenker at det vi gjør i Horten nå er å legge til rette for at barn skal være mer fysisk aktive og få et godt forhold til riktig og sunn mat. Det er ikke mer hokuspokus enn det, smiler Jakobsen.

Motarbeider mobbing

Målet er at prosjektet også motarbeider mobbing og forebygger livsstilssykdommer.

– Den fysiske aktiviteten i samfunnet er nedadgående, så vi må begynne med barna og skape gode vaner. Vi ønsker både å øke læringen og å bringe barna mer sammen for å skape mindre mobbing og bedre psykisk helse, sier Per Morten Fredriksen.

Professoren innrømmer at det er et stort og ambisiøst prosjekt i og med at det involverer mange barn over lang tid.

–Dette er spenstig!