Hopp til innhold

– Det har vært belastende

Statens helsetilsyn har gitt advarsel til en fysioterapeut som skal ha gitt pasienter alternativ behandling.

Statens Helsetilsyn

LANG PROSESS: Fysioterapeuten sier til NRK at saken mot ham har pågått i tre år.

Foto: Scanpix

– Det har vært veldig ubehagelig og belastende å være i denne situasjonen, sier fysioterapeuten oppgitt til NRK.

I januar i fjor sendte Sykehuset i Vestfold en bekymringsmelding til Fylkesmannen fordi en fysioterapeut brukte alternativ behandling på pasienter.

Ifølge dokumenter fra helsetilsynet skal han blant annet ha analysert blodprøver med lys, gitt leverdiagnoser, brukt magneter og øreakupunktur, og anbefalt pasienter å kjøpe mineraler

Fikk advarsel

Sakkyndige som har vurdert virksomheten, skrev i tilsynsrapporten at «det kan forstås som at han lurer pasientene».

Tilsynssaken ble sendt videre til Statens helsetilsyn som nå har gitt fysioterapeuten en advarsel.

«Vi legger til grunn at det ikke er god praksis å benytte ulike alternative behandlingsmetoder sammen med virksomhet som fysioterapeut. Pasientene skal kunne være trygge på at en offentlig autorisert fysioterapeut opptrer med de gjeldende faglige normene for fysioterapivirksomhet», opplyser helsetilsynet.

Den aktuelle fysioterapeuten reagerer klagen fra sykehuset. Han sier pasientene er fornøyde og kommer frivillig til behandling.

Internasjonalt godkjent behandling

– WHO har godkjent behandlingen jeg bruker. Den heter «auriculotherapy» etter Dr. Paul Nogier. Det er akupunktur som settes i øret, og man bruker laser for å finne aktive akupunkturpunkter, sier fysioterapeuten til NRK.

Han tilbakeviser påstander om at han lurer pasienter og mener de fleste av hans pasienter opplever betydelig forbedring etter å ha fått behandling.

– Det kommer folk hit fra hele landet, som har gått mange runder i helsevesenet uten å få riktig hjelp, sier han.

Han forteller at saken mot ham har pågått i tre år, og at advarselen fra helsetilsynet er den minste represalien man kan få etter en så lang gransking.

Kommunen bekymret

Fysioterapeuten hadde en kommunal avtale og mottar driftstilskudd for behandling, men det gjelder kun for vanlig fysioterapi – ikke for alternativ behandling.

Kommunen som fysioterapeuten var tilknyttet, sendte også en henvendelse til Fylkesmannen i Vestfold i juli i 2016. Der ba den fylkeslegen se på om fysioterapeutens praksis var faglig forsvarlig og innenfor fagområder som var forenelig med driftstilskudd fra kommunen.

Den sakkyndige hos Fylkesmannen skriver i sin uttalelse «at det synes uklart hvor NN mener grensen går mellom fysioterapi og alternativ behandling».

Vestfold-kommunen valgte å si opp avtalen med fysioterapeuten med virkning fra 1. juni 2017.

– Vi mener det foreligger brudd på de sentrale rammeavtalene med kommunen, sa avdelingslederen i kommunen fysioterapeuten har en driftsavtale med til NRK.

Uakseptabelt

Fred Hatlebrekke, som er forbundsleder for Norsk fysioterapiforbund, uttalte seg i fjor om metodene til Vestfold-fysioterapeuten.

– Jeg kjenner ikke til saken, men jeg kan si så mye som at dette ikke er innenfor faget fysioterapi.