Fylkesordfører mottar hatbrev og trusler

Fylkesordfører i Vestfold, Rune Hogsnes, er overrasket over budskapene i brevene. Politiet: – Økning i antall trusler mot politikere og offentlig ansatte.

Rune Hogsnes

TRUES: Rune Hogsnes ber nå folk tenke seg nøyere om før de trykker på sendknappen.

Foto: Åse Fredrikke Ree Aadland / NRK

«Jeg håper du er beredt til å ta konsekvensene av å fatte et vedtak som ikke noen på Nøtterøy ønsker …. Du får tolke det som du vil»

Slik står det i en e-post fylkesordfører i Vestfold, Rune Hogsnes, nylig mottok. Den ble sendt i forbindelse med at det snart skal avgjøres hvilken fastlandsforbindelse det skal bli mellom Kaldnes og Korten i Tønsberg.

– Første gang jeg leste den, oppfattet jeg det som en trussel på liv og helse, sier Hogsnes.

Eksempel på brev til politiker
Foto: Åse Fredrikke Ree Aadland / NRK

Da han fikk lest e-posten flere ganger, tenkte han at budskapet kanskje heller omhandlet politisk valg. Han mener brevet ligger i en gråsone og at det er vanskelig å vite hva avsenderen faktisk har ment.

– Det som er uheldig, er at de som sender slike mail ikke tenker på at de sender det til helt vanlige folk med familie. En skal tåle mye som politiker. Å kalle meg idiot, kan en jo spare seg for, men jeg går ikke til politiet med det. Men når noen skriver at jeg kan få juling eller komme til skade på annet vis, da anmelder jeg tvert. Trusler som går på liv og helse kan vi politikere ikke ignorere.

Alvorlige trusler

«Du får tolke det som du vil» er altså ikke den verste ordlyden Hogsnes har fått tilsendt de siste årene.

– Jeg har mottatt flere trusler av mer alvorlig karakter enn det.

Hogsnes mener politikere må anmelde hatmail, for å si klart og tydelig fra om at vi alle skal oppføre oss ordentlig.

– I vårt samfunn skal vi ikke true noen. Vi skal heller ikke komme med utsagn som er langt utenfor god folkeskikk, mener han.

– Skrekkelig ubehagelig

Hogsnes etterlyser mer nettvett.

– Det er fort gjort i en digital virkelighet å sende av gårde noe som egentlig bryter med ens normer.

Hogsnes klare råd er å tenke seg om et par ganger før en trykker send.

– Tenk på hvordan mottakeren oppfatter det du skriver. Kan det oppleves som en trussel? Det skal ikke mer enn et par mail til før det blir skrekkelig ubehagelig for mottakeren, sier Hogsnes.

Rammer flere politikere

Sven Tore Løkslid

GJELDER FLERE: Også Sven Tore Løkslid, fylkesordfører i Telemark, har fått hatbrev.

Foto: Roald Marker / NRK

Erna Solberg og Sylvi Listhaug er blant politikerne som har mottatt drapstrusler. Men hatkriminalitet rammer altså ikke bare rikspolitikere. Fylkesordfører i Telemark Sven Tore Løkslid bekrefter overfor NRK at også han har mottatt trusler og hatbrev.

Knut Erik Ågrav, leder for krimavdelingen i Vestfold, har inntrykk av at det er en økning i antall trusler mot politikere og offentlig ansatte.

– Det blir friskere ordbruk i sosiale medier og aviser med kommentarfelt. Noe av dette kan utvikle seg til trusler. Noen sender også mail direkte til politikere og andre kjente personer, sier han.

Krimsjef i Tønsberg, Knut Erik Ågrav

KAN VÆRE ULOVLIG: Krimsjef i Tønsberg, Knut Erik Ågrav, minner om at ikke alle utsagn dekkes av ytringsfriheten.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Hogsnes berømmer politiets innsats i de tilfellene der han har måttet ta kontakt med dem.

Brevskriver angrer

Vedkommende som skrev mailen du kan lese øverst i denne saken, vil ikke fortelle til NRK hvorfor mailen ble sendt eller hvorfor nettopp denne ordlyden ble valgt. Men avsenderen har gjort noe fylkesordføreren setter pris på.

– Mailen var ikke anonymisert. Derfor ringte jeg vedkommende. Personen ga meg en klar unnskyldning. Det var ikke slik avsenderen hadde ment dette, forteller Hogsnes.

– Det var en interessant telefonsamtale, det kan jeg love deg!

Rune Hogsnes

RINGER MAILAVSENDERE: Da Rune Hogsnes tok kontakt med den som har skrevet mailen du kan lese i denne saken, ba vedkommende om unnskyldning. Hogsnes ser at det hjelper å gå i dialog.

Foto: Åse Fredrikke Ree Aadland / NRK

Og flere slike kan det bli. Fylkesordføreren i Vestfold ringer gjerne opp de som står frem med navn når de skriver sine meninger til ham.