NRK Meny
Normal

– Fred Anton har for lengst blitt en legende

NØTTERØY KIRKE (NRK): Fullsatt kirke tok farvel med Fred Anton Maier.

Fred Anton Maier døde tirsdag kveld 9. juni i sitt eget hjem på Nøtterøy etter lengre tids sykdom. Han ble 76 år gammel.

Bisettelsen fant sted i Nøtterøy kirke klokken 12.30 tirsdag.

– Fred Anton har for lengst blitt en legende. Han var en superstjerne, men oppførte seg ikke som det. Når han hadde slått en kamerat, var det nesten som han ba om unnskyldning, sa presten i sin tale og fortsatte:

– Han skrøt aldri, klaget aldri. Han ble karakterisert som den mest elegante skøyteløperen verden har sett. Et forbilde både på og utenfor banen.

Fred Anton Maiers bisettelse.

FULLSATT KIRKE: Det var mange som ville ta farvel med skøytelegenden tirsdag ettermiddag.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Blant de aller største

Fred Anton Maier var en av Norges aller største skøyteløpere på 1960-tallet, og var i perioder nesten uslåelig på 5 000 og 10 000 meter.

Han bodde på Nøtterøy, men konkurrerte for Tønsberg Turn. Han ble tidlig et sterkt norsk kort på de lange distansene i de internasjonale mesterskapene.

Mange mennesker utenfor Nøtterøy kirke.

Familie, venner og personer i skøytemiljøet i Norge tok farvel med Fred Anton Maier i Nøtterøy kirke tirsdag ettermiddag.

Foto: Henrik Bøe / NRK

I tillegg til familiemedlemmer, var skøytepresident Rune Gerhardsen blant talerne under bisettelsen.

– Fred Anton Maier hadde en sterk posisjon i vårt land, som idrettsutøver og som menneske. Han hadde et spesielt forhold til publikum. Vi har hatt mange sterke, tydelige og sympatiske profiler i skøytesporten. Maiers personlighet og lynne var som skapt for det, sa han.

Også Nøtterøy-ordfører Roar Jonstang holdt en tale i Nøtterøy kirke.

– Maier var en fremragende ambassadør for Nøtterøy. Han var en kjernekar som alle likte å møte. Han kombinerte gull med smidig ydmykhet. Jeg føler med alle de nærmeste som altfor tidlig mistet en far, bestefar og ektefelle. Jeg minnes Fred Anton med stor takknemlighet, sa han.

Fred Anton Maier

NORSK SKØYTELEGENDE: Fred Anton Maier tok fire olympiske medaljer.

Foto: Scanpix, NTB / SCANPIX