NRK Meny
Normal

Arrangøren frykter Pokémon Go-ulykker

Vil unngå Pokémon-jegere i traseen.

Syklister i veien under triatlon i Tønsberg i 2015.

VIL UNNGÅ KOLLISJON: Deltakere i fjorårets arrangement i Tønsberg. I år må arrangørene tenke på å holde Pokémon-jegere unna traseen.

Foto: Kai-Otto Melau

«Dette hadde dere antakelig ikke trodd kom som en seriøs problemstilling, men Pokémon Go er blitt en utfordring for en del arrangementer».

Slik starter en e-post til NRK fra Frank Pedersen torsdag formiddag. Han er arrangementssjef Tønsberg Sentrumsutvikling AS, og i august arrangerer han Bytri med Europa cup i Tønsberg.

Pedersen frykter at Pokémon-jakta som foregår over hele landet for tiden, kan skape problemer under arrangementet.

Nesa ned i telefonen

Deltakerne skal svømme, sykle og løpe, og alt foregår midt i sentrum hvor det er mange Pokémons å fange.

Frank Pedersen i svart caps og oransje t-skjorte.

PÅ DAGSORDEN: Frank Pedersen tror de er de første i Norge som innarbeider tiltak mot Pokémon-jegere i sikkerhetsplanene sine, men sier at dette er på dagsorden også hos andre arrangører nå.

Foto: Kai-Otto Melau

– 8 000–10 000 publikummere ser på, og når det i tillegg kommer mennesker som går med nesa ned i mobiltelefonen og er på Pokémon-jakt, så må vi ta hensyn til sikkerhetsfaktoren rundt akkurat det, sier Pedersen.

– De er kanskje ikke så oppmerksomme på hvor de går, og kan plutselig havne midt i en trasé hvor syklister kommer i høy fart, fortsetter han.

Arrangørene legger derfor denne problemstillingen inn i sine sikkerhetsplaner i år.

– Funksjonærene må være oppmerksomme på ungdom som er på jakt etter Pokémon, og gjøre dem oppmerksomme på at de er på vei mot traseen og vennlig be dem jakte et annet sted. Skulle de forville seg inn i traseen, har vi allerede tiltak for det.

– Se opp fra skjermen innimellom

I et forberedende møte om arrangementet, skal Pedersen også ta denne problemstillingen opp med både politiet i byen og AMK.

– Vi har en Europa cup også, hvor det sykles i felt. Det vil si at det kommer opp mot 50–60 syklister på en gang, og de har veldig høy fart. Det kan bli en stygg ulykke om en gruppe ungdommer står midt i et kryss eller en vei og fanger Pokémon, sier Pedersen.

Også fungerende politioverbetjent Andreas Mørkve håper folk følger med på hvor de går, selv om de spiller mobilspillet.

– Slik jeg har forstått det, så er deler av løypa mer utsatt enn andre. Hvis det da beveger seg mange personer i traseen hvor det sykles i 40 kilometer i timen, så kan det bli problematisk. Både dem og syklistene kan bli skadet, sier han.

Mørkve oppfordrer Pokémon-jegere til å se opp fra skjermen innimellom.

– Det er veldig fint at folk kommer seg ut og rører seg, men det kan være fornuftig å ikke se ned på telefonen hele tiden, sier han.