Hopp til innhold

Frykter mangel på engasjement

Marit Haukom mener Stokke kommune opptrer uprofesjonelt og frykter at andre innbyggere ikke vil engasjere seg i saker hvis de får samme behandling som henne.

Marit Haukom

Marit Haukom har skrevet et brev om hvordan hun opplevde et møte med kommunen.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Haukom ble innkalt til et møte den 7. oktober på rådhuset i Stokke i forbindelse med at hun er leder for Aksjonen for likeverdige forhandlinger Sandefjord Tønsberg.

I en prosess der Stokke har valgt å forhandle med Sandefjord og Andebu om en mulig kommunesammenslåing, er Haukom en kritisk røst. Hun har kritisert sider av innbyggerundersøkelsen og bedt om mer åpenhet. Til rådhuset denne oktoberdagen var Haukom invitert for å snakke med rådmannen om hvordan han og hun kommuniserer.

– Han mente jeg hadde vært for krass i forhold til en del uttalelser, og da synes jeg det var greit å komme til rådhuset å rydde opp i dette, sier Haukom.

Uventede deltakere på møte

På møtet stilte også Tore Søyland fra aksjonsgruppa. Haukom forteller videre at det ble tatt opp andre saker på møtet enn det som var avtalt. I tillegg var det en del flere personer der enn det hun hadde fått opplyst.

At ordfører Erlend Larsen (H) var der, var naturlig synes hun. Men at varaordfører og Arbeiderpartiets gruppeleder var til stede var ikke like naturlig, mener Haukom, som tidligere har vært redaktør I Tønsbergs Blad.

– Jeg burde gått.

Hvorfor gikk du ikke hvis du synes det var galt at hele forhandlingsutvalget satt der?

– Det tror jeg er hele sakens kjerne. For selv om jeg har levd et langt liv i det offentlige rom, følte jeg meg likevel liten i forhold til disse store gutta.

Erlend Larsen

Stokkeordfører, Erlend Larsen (H), kjenner seg ikke igjen i Haukoms beskrivelse av møtet.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Ordfører Erlend Larsen sier agendaen på møtet ikke ble endret og at Haukom kunne sagt ifra hvis hun var ukomfortabel, hvor han da hadde bedt de andre om å forlate rommet.

Bakgrunnen for at de to var til stede var ifølge Larsen fordi det etter et møte i august ble harselert med at de ikke var med, og at de ikke ønsket samme situasjon igjen.

Viktig med engasjement

Etter møtet skrev Marit Haukom et brev til alle som var til stede om hvordan hun opplevde møtet. Tore Søyland sier han har samme oppfatning som henne, mens Arbeiderpartiets gruppeleder Nils Ingar Aabol ikke kjenner seg igjen i det hun skriver.

Haukom reagerer også på at folkevalgte baksnakket innbyggere som ikke var til stede på møtet. Det kjenner ikke Erlend Larsen seg igjen i.

– Det var andre mennesker som ble omtalt og snakket om, men de ble ikke baksnakket, sier Larsen.

I en tid med vanskelige saker som kommunesammenslåinger mener Haukom det er viktig at innbyggere, som engasjerer seg, blir behandlet med respekt. Hun frykter nå at andre som engasjerer seg får samme behandling som henne og Tore Søyland.

Erlend Larsen mener dette trolig ikke vil påvirke andre engasjement, for andre mennesker vil ikke oppleve det på samme måten.

– Det var ikke en liten mann eller liten kvinne i gata som var i møte med oss, men Marit Haukom som har lang fartstid som redaktør i Tønsbergs Blad, og som bruker alle teknikkene hun har lært igjennom et langt liv i pressen i hvordan hun håndtere oss, sier Larsen.

Haukom på sin side mener Stokke kommune ikke er profesjonell nok, og har mangel på erfaring i å håndtere kritikere.

Marit Haukom synes hun ble uprofesjonelt behandlet på dette møte, hva tenker du om det?

– Det tenker jeg er en del av hennes retoriske grep, den påstanden, som jeg ikke kjenner meg igjen i, avslutter Larsen.