NRK Meny
Normal

Frykter at polarisering skal føre til mer radikalisering

Soldiers of Odin etablerer seg over store deler av Norge. Politiet frykter hardere fronter i innvandringsdebatten.

Hege Fjær, politiet i Vestfold

Leder for forebyggende arbeid i Vestfold politiet, Hege Fjær

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Tidligere denne uka ble det klart at Soldiers of Odin etablerer seg over store deler av Norge. Talsperson, Ronny Alte, sier til NRK at mellom 100 og 500 personer ønsker å være med bare i Vestfold. Politiet frykter at slike grupper kan føre til mer polarisering og hardere fronter i innvandringsdebatten.

Leder for forebyggende arbeid i Vestfold politidistrikt, Hege Fjær, sier politiet følger med på hva som skjer.

– Det er liten tvil om at vi det siste halve året har fått inn flere bekymringsmeldinger om mulig radikalisering på høyresiden, sier hun. Men samtidig er vi der at vi må tåle litt i forhold til ytringsfriheten, mener Fjær og fortsetter:

– De siste månedene i 2015 så vi en økning i bekymringsmeldinger om mulig radikalisering på høyresiden. Det tenker jeg til dels er helt naturlig med tanke på mediebildet som har vært og flyktningdebatten generelt, sier Fjær.

Det som bekymrer politiet er at polariseringen ser ut til å øke. Ytterligere polarisering gjør at de frykter mer ekstrem radikalisering. Dette sammen med hendelser i både Norge og utlandet, samt ting som skrives i sosiale media, er med på å forsterke bildet for dem som søker sin sannhet.

PST bekrefter en liten økning

Lokalleder for PST i Vestfold, Roy Sandvik, bekrefter at det har vært litt mer aktivitet i det høyreekstreme miljøet i Vestfold det siste halve året.

PST leder i Vestfold, Roy Sandvik

PST leder i Vestfold, Roy Sandvik, sier høyresiden er blitt litt spissere det siste halve året.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– De er litt spissere nå enn tidligere. De er bedre organisert enn tidligere og har gjennomført noen mindre aksjoner der de henger opp plakater og bannere i flere vestfoldbyer, sier Sandvik.

Sandvik sier at det er mellom 5 og 10 personer på den ekstreme høyresiden som PST følger jevnlig med på i Vestfold.

Meld fra til politiet

Leder for forebyggende arbeid i Vestfold politiet, Hege Fjær, mener at publikum ikke skal ha høy terskel for å melde fra om bekymring.

– Dersom en har mistanke om at en person er i ferd med å bli radikalisert enten innenfor islamsk ekstremisme, eller på ekstrem høyreside, så meld fra til politiet, sier hun.

Hun mener terskelen bør være lav for å melde i fra og politiet ønsker flere tips.

Blir alle tips fra publikum fulgt opp av politiet?

– Alle bekymringsmeldinger innenfor ekstrem radikalisering blir vurdert av politiet, slår hun fast.