Frykter for sitt rykte

Vietnamesere i Norge frykter at alle avsløringene av cannabisplantasjer vil øke fordommene mot dem.

Trong Ha Ngyen

Trong Ha Ngyen er tidligere leder i Vietnamesisk forening i Vestfold.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

- Vietnamesere gjør ikke noe mer ulovlig enn andre, sier tidligere leder i den Vietnamesisk forening i Vestfold, Trong Ha Ngyen.

Les også:  - Han opplever det som et sjokk

- Dette er ikke vanlig

Det som har preget nyhetsbildet i Norge de siste dagene er avsløringene av cannabis-plantasjer. Bare i Vestfold er 11 vietnamesere er arrestert, fire store cannabisplantasjer er avslørt i Horten og Tønsberg, og minst 2000 cannabisplanter er funnet. De høye tallene viser et sterkt organisert narkomiljø i lukkede vietnamesiske kretser. Ngyen er redd for at nordmenn nå skal bygge opp sterke fordommer mot vietnamesere i fylket.

- Jeg tror ikke at dette er vanlig blant vietnamesere å gjøre slike ting. Dette skjer i et veldig lukket miljø, sier han.

I miljøet snakker de om dette. Han sier at dette er en sak som på en måte angår alle.

- Vi blir dratt med uten å ville det. Så håper jeg at ikke nordmenn dømmer alle som kommer fra vårt land, sier han.

Cannabisplantasje
Foto: Politiet

Mye fokus

Trong Ha Ngyen fortalte etter opptaket at han var redd for å fortelle om dette i media. Da NRK gjorde TV-opptak ville han ikke at vi skulle filme huset hans. Han var redd for at andre vietnamesere skulle få vite hvor han bor. Han mener vietnameserne utnytter det norske samfunnet.

- Jeg har hørt at det har skjedd i England, nå er det i Norge. Dette er et lukket miljø som utnytter samfunnet for å tjene store penger, sier han.

Ngyen syntes det er uheldig at media fokuserer så mye på at de pågrepne er vietnamesere. Vi blir stigmatisert mener han.

- La oss håpe at folk forstår at det at vi er vietnamesere ikke betyr at vi dyrker cannabis, sier han.

Les også: Cannabis-gartner tatt igjen