NRK Meny
Normal

Afghansk tolk frykter for livet

21 år gamle Zakiullah Abdulyahimzai jobbet i to år som tolk for amerikanske styrker i Afghanistan. Etter at Taliban truet han og familien hans på livet, flyktet han til Norge. Nå blir han kastet ut.

21 år gamle Zakiullah Abdulyahimzai

Zakiullah Abdulyahimzai frykter for livet sitt.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Jeg er både redd og skuffet, forteller Abdulyahimzai.

«Hvis du ikke stopper med å hjelpe amerikanerne vil vi komme etter din familie og brenne ned huset deres». Dette var ifølge Abdulyahimzai beskjeden han og familien fikk fra Taliban. Før kan flyktet til Norge jobbet han 2 1/2 år som tolk for amerikanske styrker i Afghanistan.

Ville hjelpe folket i Afghanistan

– Jeg startet å jobbe for amerikanske styrker fordi jeg likte det og ikke minst fordi jeg ville hjelpe det afghanske folk, sier Abdulyahimzai.

21 -åringen har nå bodd på Asylmottaket på Fossnes i Stokke i to år. Bildene han viser NRK er fra ulike steder i Afghanistan der han var med på oppdrag i amerikansk uniform.

– Fikk trusler

Han forteller videre at han etter en tid sammen med de amerikanske styrkene i Afghanistan fikk trusler mot seg og familien av Taliban. Han gikk da til politiet for å be om be om beskyttelse, men politiet kunne ikke hjelpe.

– Hos politiet fikk jeg beskjed om at de ikke kunne hjelpe meg. Jeg forsøkte å fortelle om min situasjon, men det hjalp ikke.

Abdulyahimzai bestemte seg etter truslene fra Taliban for å flykte.

Flyktet til Norge

Flukten til Norge var lang og kostbar for Abdulyahimzai som endte opp med å betale 20 000 kroner. Han dro til Pakistan der han fikk seg et falskt pass, så kom han seg til England og så til Spania med fly. Abdulyahimzai tok seg deretter til Sverige og til slutt til Norge der hans lillebror bor.

Etter to år har han nå fått endelig avslag på asylsøknaden sin og må dra til Kabul på tirsdag. Han finner det rart at norske myndigheter kan si at det er trygt for han å dra tilbake.

– Angriper bare høyprofilerte mål

Fungerende seksjonssjef i Utlendingsnemnda, Ingvild Bjørlin Solberg mener Abdulyahimzai vil stå i fare for å bli forfulgt i provinsen der han er fra, men ikke i Kabul.

– Vi vet at Taliban angriper i Kabul, men da gjør de det på høyprofilerte mål som kan gjøre at de får internasjonal medieoppmerksomhet.

– Trygt for tolker

Solberg mener lokale Taliban-grupperinger hverken vil ha interesse eller mulighet til å forfølge Abdulyahimzai.

– Vi har mange tolker som jobber i Kabul, men vi har ingen rapporter som viser at disse menneskene blir forfulgt. Vi har heller ingen rapporter som viser at det er farlig for tolker å bosette seg i Kabul.

Uenig med UNE

Det er Abdulyahimzai sterkt uenig i. Han mener Taliban har mer makt enn regjeringen, og stiller spørsmål ved hvordan norske myndigheter kan si at det er trygt for han å dra tilbake.

– Talibansk ettereting og styrker er sterkere enn regjeringen. Jeg forstår ikke hvordan norske myndigheter kan sende meg tilbake når det er fare for livet mitt.

Saken blir nå sendt over til Politiets utlendingsenhet.