NRK Meny
Normal

– De snakker om frykten hver dag

Muctarr Koroma fra Nøtterøy driver to skoler i hjemlandet Sierra Leone, der ebolaviruset herjer.

Muctarr Koroma ser på bilder fra skolen han har stiftet i Sierra Leone

Muctarr Koroma ser på bilder fra en av skolene han driver. Frykten er at ebola-epidemien også skal komme hit.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Hver dag snakker Muctarr Koroma med familie og skoleansatte i Sierra Leone. Hver dag nevnes ebola, og frykten for at epidemien også vil ramme hans skoler og familie.

– Frykten for at de skal bli smittet er veldig stor. Det er innført portforbud og unntakstilstand, og de snakker mye om hva som kan komme til å skje, sier Koroma.

– Hjelpeløs

Han kommer fra landsbyen Rogbanka i Sierra Leone. Av en søskenflokk på syv, var Koroma den eneste som fikk gå på skole. Han lærte seg å lese og skrive, mens søsknene hans fortsatt ikke kan det.

For 30 år siden kom han til Norge som student. I 2005 startet han opp en barneskole i Rogbanka for egne penger. Med hjelp fra lokalsamfunnet på Nøtterøy driver han nå også en ungdomsskole i landsbyen.

– At ebola-utbruddet skulle komme til Rogbanka er det verste scenarioet jeg kan forestille meg. Da ville jeg følt meg hjelpeløs, for jeg har ikke kompetanse til å gjøre så mye i en slik situasjon.

Muctarr Koroma fra Nøtterøy har startet to skoler i hjemlandet Sierra Leone.

Denne videoen viser livet på skolene sist Koroma var i Sierra Leone, i februar og mars i år. Video: Muctarr Koroma

Usikker skolestart

Elevene ved Koromas skoler har fortsatt sommerferie. Han vet ikke når skolen starter opp igjen, for unntakstilstand og portforbud vanskeliggjør skolestart.

Muctarr Koroma

Muctarr Koroma håper utbruddet snart begrenses.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Ebola-epidemien er ikke kommet til Rogbanka, men etter at nærmere 1000 mennesker på kort tid har mistet livet i Sierra Leone, Nigeria og Liberia, er frykten alltid til stede.

Mens Koroma snakker med NRK.no ringer telefonen. Det er rektor på en av skolene.

– Det var ikke noe nytt. De jeg kjenner i området er friske, og jeg er selvsagt glad for det. Da klarer jeg å slappe av, og håper at spredningen snart begrenses.

– Utdanning er nøkkelen

Koroma har reist til Sierra Leone mange ganger, sist i februar og mars i år. Da var han der for å gjøre ferdig byggeaktiviteter på ungdomsskolen, og arrangere et idrettsarrangement.

– Det er uvirkelig å se hvor stor glede disse skolene skaper. Jeg blir veldig takknemlig for at det går an å drive skoler med så lite midler, og at jeg har fått støtte fra lokalsamfunnet på Nøtterøy til å få dette til.

Nå vet han ikke når han kommer seg til landsbyen igjen. Men han er klar på at skolegang er svært viktig, kanskje spesielt i en slik situasjon.

– Utdanning er nøkkelen for å utvikle et samfunn. Når det gjelder ebola-utbruddet er det selvsagt et stort problem at rundt 55 prosent av befolkningen ikke kan skrive og lese. Det blir vanskeligere for dem å orientere seg, blant annet om hygiene i forhold til utbruddet. Det kan igjen føre til et større utbrudd, sier Koroma.

En av skolene Muctarr Koroma driver i Sierra Leone

En av skolene Muctarr Koroma driver i Sierra Leone.

Foto: Muctarr Koroma