NRK Meny
Normal

Frykter avis-sammenslåing

Orkla Media-salget kan føre til at Tønsbergs Blad, Sandefjords Blad og Gjengangeren kan bli slått sammen til én avis, frykter forsker i journalistikk.

Aviser kan bli slått sammen.
Foto: Jan Gulliksen / NRK

Seniorforsker Sigurd Høst ved Institutt for Journalistikk oppfatter salget av Orkla Media til det britiske Mecom som en ulykke for norsk presse. Han frykter at dette kan føre til sammenslåing av dagsaviser, og nevner aviser i Vestfold som et aktuelt eksempel.

- Fra de 25 årene jeg har studert de norske lokalavisenes utvikling, kan jeg ikke komme på noen annen hendelse som er like negativ, sier Sigurd Høst. Han sier at det som skjer med lokale aviser som slås sammen, angår hele avis-Norge.

Dårligere aviser

Høst mener David Montgomery i Mecom stiller høyere krav til utbytte enn norske aviser er vant til å levere. Erfaringen fra land med slike høye utbyttekrav (f.eks USA), er at det skal mer enn rasjonell og effektiv drift til for skape høy fortjeneste. Det betyr dårligere aviser, mener Høst.

- Den viktigste oppskriften er å skjære ned på den selvstendige lokale journalistikken, og samtidig sette opp prisen. Dette gir et dårligere produkt og færre abonnenter, og dermed starter en negativ spiral med enda flere nedskjæringer, enda høyere priser og enda færre kjøpere.

Én Vestfold-avis?

Sigurd Høst regner med at det kan bli aktuelt for Montgomery å slå sammen lokalaviser.

- For en utlending som vil spare penger, vil det jo være naturlig å slå sammen Tønsbergs Blad, Sandefjords Blad og Gjengangeren til ei avis med spesialsider fra Tønsberg, Sandefjord og Horten.