Hopp til innhold

Frp uenige om politidistrikt-forslag

Fem til ti politiregioner i Norge er nok, mener justiskomitéleder Per Sandberg (Frp). Det gir ingen garanti for et bedre politi, mener partikollega Anders Anundsen.

Tønsberg politistasjon

Politiet kan bli omorganisert hvis forslaget fra Politidirektoratet blir vedtatt.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Til høsten legger Justisdepartementet fram en stortingsmelding som foreslår å kutte antall politidistrikter fra 27 til 18. Ifølge VG foreslås det å slå sammen politidistriktene Vestfold og Telemark, Nordre og Søndre Buskerud, Follo og Østfold, Vestoppland og Gudbrandsdal, Sunnmøre, Nordmøre og Romsdal, Salten og Helgeland samt Vest-Finnmark og Øst-Finnmark.

Per Sandberg

Per Sandberg ser for seg at politiet kan bli organisert imellom 5 og 10 regioner.

Foto: Åserud, Lise / NTB SCANPIX
På kollisjonskurs

– Jeg tror ikke at alt kan løses med sammenslåinger, sier stortingsrepresentant og jurist Anders Anundsen (Frp) fra Vestfold til Nrk.no.

Dermed er han på kollisjonskurs med partikollega Per Sandberg som er leder av Stortingets justiskomité. Han sier til VG at han vil ha enda færre politidistrikter.

– Et sted mellom fem og ti. Kall det gjerne politiregioner.

Sparer 16,5 millioner

Det er Politidirektoratet som står bak forslaget. Hovedargumentene for å redusere antall politidistrikter er blant annet at dette vil frigjøre flere ressurser, og politiet vil bli mer effektivt, slagkraftig og fleksibelt. Ifølge forslaget vil man spare 16,5 millioner kroner ved å kutte til 18 distrikter.

Anders Anundsen tror ikke at løsningen på alle utfordringer i offentlig sektor består av å slå sammen til større enheter.

– Erfaringer fra andre sammenslåinger i offentlig sektor viser at det ofte ikke gir den effektiviseringsgevinsten som man i utgangspunktet ønsket.

22. juli blir argument

Men de to nestlederne i justiskomiteen åpner, som komitélederen, for å slå sammen politidistrikter. André Oktay Dahl fra Høyre sier til avisa at partiet vil ha færre politidistrikter forutsatt at man får et mer synlig og tilgjengelig politi.

Arbeiderpartiets Jan Bøhler er også positiv. Ifølge Bøhler får 22. juli-hendelsene betydning for hva Ap går for.

– 22. juli har aktualisert behovet for å sikre god nok beredskap.

– Må ha nærhet

Anders Anundsen (Frp)

Anders Anundsen er skeptisk til forslaget om å slå sammen politidistrikter.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Om uenigheten med Sandberg presiserer Anundsen at Frp ennå ikke har diskutert forslaget og at han ikke har låst seg til dagens organisering. Men han mener at det er viktig med nærhet i politiet, og det tror han ikke oppnås med større politidistrikter.

– Det må være nærhet mellom etterforskere og jurister og mellom jurister og utepatruljer.

– Mister lokalkunnskap

Forslaget blir ikke akkurat mottatt med applaus blant ansattes organisasjoner. Karin Wallin i Politiets Fellesforbund i Vestfold sier til Nrk.no at hun er skeptisk til en sammenslåing mellom Vestfold og Telemark.

– Vi kan ikke organisere oss til flere folk, og jeg frykter at Vestfold taper mot et så stort fylke som Telemark. En sammenslåing gjør at vi mister masse lokalkunnskap, og jeg tror heller på et samarbeid uten sammenslåing.

Politioverbetjent Lill Heidi Tinholt

Lill Heidi Tinholt i Politiets Fellesforbund i Buskerud frykter negative effekter av en sammenslåing.

Foto: Erik Inderhaug / Politiforum
Ikke positiv

Hvis Nordre og Søndre Buskerud slås sammen, får de 270 000 innbyggerne en politienhet med 600 ansatte. Men lederen av Politiets fellesforbunds lokallag i Buskerud, Lill Heidi Tinholt, er heller ikke ubetinget positiv til Politidirektoratets forslag.

– Effektivitet kan gå på bekostning av et desentralisert politi, sier hun til VG.