NRK Meny
Normal

Friluftsråd vil ikke at Oddane fort selges

Forsvarsbygg vil selge det 280 mål store Oddane kystfort i Larvik. Verken Larvik kommune eller Vestfold fylkeskommune vil kjøpe det. Oslofjordens friluftsråd håper fortet ikke blir solgt.

Gammel bygning ved Oddane fort

Fortet er i dag det eneste komplette bevarte kystfort med installasjoner som spenner fra etableringen i 1941 til forsvarets aktivitet opphørte i 2005, som dette gamle huset.

Foto: Hane Petter Reppe/NRK

I forrige uke vedtok både Larvik kommune og Vestfold fylkeskommune at de ikke vil benytte seg av forkjøpsretten, selv om de ville fått med seg 2,5 millioner kroner på kjøpet.

Oslofjordens friluftsråd har engasjert seg i denne saken, og direktør Rune Svensson – dere ønsker rett og slett ikke at Forsvarsbygg selger fortet.

– Alternativene er at kommunen overtar det eller at det blir overført til Miljødirektoratet og fikk noen til å forvalte og drifte friområdet. Det går for noen, men på Oddane er det så store verneverdier og så store restriksjoner på hvordan det kan brukes, at det er mer et historisk militæranlegg, enn det er et friluftsanlegg.

Bør åpnes mer for publikum

Han mener Forsvaret bør fortsatt eie fortet, men heller åpne området mer for besøk fra publikum.

Kystfortet er ett av landets best bevarte, og Riksantivaren fredet fortet i vår og således begrenset bruken, er det likevel av betydning hvem som står som eier, mener Svensson.

Rune Svensson, direktør i Oslofjordens friluftsråd

Rune Svensson, direktør i Oslofjordens friluftsråd.

Foto: Tor René Stryger / NRK

– I aller høyeste grad. Når man har et slikt vern, så har man for så vidt også lukket anlegget for samme type bruk som Østre Bolæren eller Folehavna. Stedet blir liggende som det var som et forsvarsanlegg, sikkerheten er ikke det samme og da ligner det mye på det som er Forsvarets anlegg for øvrig, sier han.

– Oddane har mye å vise fram

Svensson sammenligner Oddane fort med Oscarsborg festning i Drøbaksundet, når det gjelder hvordan friluftsinteresserte kan ta området i bruk.

– Det var også tenkt solgt, men det ble trukket. Det er åpent for publikum, guidede turer og arrangementer. På Oddane fort har man også mye å vise fram, og man kan tilby mye av det samme som på Oscarsborg.

Dersom Forsvarsdepartementet står på at fortet skal selges, tror Svensson det blir stor ståhei.

– Skjer det, så kan vi vente oss en reaksjon, spesielt fra lokale dersom det selges privat. De meldingene jeg har fått er at folk synes fortet bør være tilgjengelig for flest mulig.