Frifunnet for voldtekt – må likevel betale oppreisning

Retten mente at det ikke fantes gode nok bevis på at mannen (30) var skyldig.

Tønsberg tingretts lokaler.
Foto: Annette Grasmo Bergman / NRK

I forbindelse med et utdrikningslag sommeren 2016 leide en kompisgjeng flere rom på et hotell i Tønsberg.

Samme kveld møtte en av deltakerne en kvinne på byen. De to bestemmer seg for å dra til mannens hotellrom for å ha sex. Deretter dro kvinnen tilbake på byen. Der møtte hun en annen deltaker i det samme utdrikningslaget, som hun etter hvert ble med på nachspiel med.

På hotellrommet møtte hun mannen som hun hadde hatt sex med, samt tre andre deltakere fra utdrikningslaget. En av disse tre er den samme mannen som nå er frifunnet for voldtekt.

Forskjellige forklaringer

På et tidspunkt tok den tiltalte 30-åringen initiativ til at kvinnen ble med inn på badet.

Der skal den angivelige voldtekten ha funnet sted. I et avhør samme morgen forklarte mannen at han spurte om hun ville «ta en kjapp en». Mens han i et senere avhør forklarer at han ønsket å snakke med kvinnen.

Etter dette er forklaringene til den 30 år gamle mannen og kvinnen forskjellige.

Kvinnen har forklart at hun løp ut. I dommen står det at hun da var hysterisk og gråt. Den tiltalte mannen har hevdet at kvinnen gikk ut fra badet, og at han deretter hørte et hyl da hun var i ute i korridoren.

Må betale oppreisning

Ettersom retten ikke finner nok bevis for at mannen har tvunget kvinnen til å gjennomføre samleie, blir han heller ikke dømt for voldtekt.

Likevel må mannen betale 90.000 kroner i oppreisning til kvinnen. Her er retten delt i vurderingen.

Flertallet mener at det er en sannsynlighetsovervekt for at tiltalte voldtok fornærmede. Retten anser at mannen mest sannsynlig handlet grovt uaktsomt, noe som fører til at han må betale oppreisning selv om han frifinnes for voldtekt.

Anker deler av dommen

30-åringens forsvarer, advokat Marius Ihlebæk, sier til NRK at han er overrasket over at mannen ble dømt til å betale oppreisning. Han mener begrunnelsen for frifinnelsen skulle ført til at kravet om oppreisning ble avvist av retten. Derfor blir denne delen av dommen anket.

Statsadvokat Petter Sødal sier han i løpet av kort tid skal vurdere om påtalemyndigheten skal anke dommen, men at han foreløpig tar den til etterretning. Før straffesaken ble avsluttet ba statsadvokaten om fire års fengsel for 30-åringen.