– Flere trenger hjelp over kneika

Hjelpeorganisasjoner ser en økning i henvendelser fra barnefamilier og dem som har havnet i midlertidig uføre som ønsker støtte i jula.

Julegaver

FORSKJELLER: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne påpeker at forskjellen mellom dem som har mye og dem som har lite, blir ekstra tydelig i julen. Hun takker de frivillige som er med på å gjøre en forskjell for de familiene som gruer seg til jul.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

– Vi ser en økning en del steder i landet i år der folk i helt vanlige jobber trenger hjelp til å komme over en kneik. Enten de har vært syke, hatt en skilsmisse eller dødsfall i familien, sier Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen.

De får henvendelser fra mange forskjellige mennesker med sammensatte behov.

Avdelingssjef for kommunikasjon Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen

GATENÆRE: Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen, sier organisasjonen bistår i alt fra materielle ting til samtaler.

Foto: Mette Randem

– Det handler både om materielle ting som mat, klær og gaver. Noen vil også bare ha noen å snakke med, sier han.

Noen steder i landet ser organisasjonen en økning i barnefamilier med flere barn som søker hjelp.

– Flere munner å mette kan skape flere utfordringer.

Sammenlikner julegaver

Hege Sundby, barne- og familieansvarlig i Kirkens Bymisjon, fikk nylig inn et lass med godteri, lego og kosedyr fra frivillige som skal ut til barnefamilier i Vestfold.

– Jeg bruker ordet mulighetsfattigdom i stedet for barnefattigdom. Det sier mer om utfordringene disse familiene har, ved at de mangler muligheten til å tilby barna det samme som de fleste andre, sier Sundby.

Hege Sundby sitter ved et bord.

KONTAKT: Hege Sundby, barne- og familieansvarlig i Kirkens Bymisjon Vestfold, sier foreldre med dårlig råd tar kontakt på barnas vegne.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Hun er opptatt av å redusere forskjellene mellom barna, slik at ingen føler seg utenfor.

– Når barna kommer tilbake til skolen etter juleferien og skal sammenligne julegaver, vil en del av barna skille seg mye ut.

Små og store

Sundby sier det er to-tre barn i hver skoleklasse som lever under fattigdomsgrensa.

– Det blir fort veldig synlig, sier hun.

Den frivillige organisasjonen Hjelp oss å hjelpe Vestfold merker også en økt pågang av barnefamilier som tar kontakt.

– Det er mange barn i familiene og foreløpig er det 150–160 med store og små som vi skal hjelpe, sier Bente Eide.

Bente Eide

GAVER: Bente Eide i organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe» opplever en økning i barnefamilier som ønsker bistand i form av gaver i juletiden.

Foto: Privat

– Verre å være fattig i et rikt land

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) er glad for at flere ber om hjelp.

– Det er ofte verre å være fattig i et land som er rikt, der mange har veldig mye. Jeg er veldig glad for at flere oppsøker hjelp. Det viser at det kanskje ikke er et så stort tabu som det var for en stund tilbake, sier hun til NRK.

– Hva jobbes det med nå for å få ned forskjellene mellom dem som har råd til å kjøpe gaver til barna sine, og dem som må be om hjelp?

– Det viktigste arbeidet regjeringen gjør for å bekjempe barnefattigdom, er å sikre at foreldrene har arbeid. Så vi har tilskuddsordninger som både frivillige lag, organisasjoner og kommuner kan søke på.

Barneministeren synes det er viktig at foreldre og andre som trenger det, tar kontakt med kommunen de bor i og organisasjoner.

– De er der for å hjelpe, og så trenger ikke alle julegaver å koste så mye. Det går an å gjøre det enkelt, og der tror jeg vi alle har en vei å gå.

Halvportrett av barne- og likestillingsminister Solveig Horne.

TID SAMMEN: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne mener julegaver ikke trenger å koste så mye. – Det å spille spill, gå en tur og være sammen i hverdagen er like viktig som å ha alt det nyeste, sier hun.

Foto: Alexander Nordby / NRK