NRK Meny
Normal

Må dokumentere behov for gratis mat

Frelsesarmeen ber dem som stiller seg i matkøen om å bevise at de er trengende.

Frelsesarmeens matposer
Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Det siste året har flere kommet til Frelsesarmeen for å få mat. I tillegg får organisasjonen mindre mat fra butikkene fordi butikkene selv har begynt å selge datovarer.

Etter at Frelsesarmeen opplevde en stor pågang av asylsøkere ved matutdelingen etter nyttår, så de seg nødt til å stramme inn, skriver Tønsbergs Blad.

Måtte sette en grense

– Vi ser at mange kommer til oss fordi de har hørt at de får gratis mat hos oss, og det er flott, men samtidig så trenger de en forståelse av hvem vi er til for, sier Landaasen.

Mange hører om tilbudet, men ikke alle har fått med seg at det også må være et behov.

– Vi har vanskelig for å vurdere menneskers nød. En person kan klare seg på fint på lite penger, mens en annen kan ha mye, men føle seg fattig. Følelsen av å være fattig henger ofte ikke sammen med kronene. Men vi ser at særlig store barnefamilier kan ha mer penger, enn en mindre familie.

Dermed ser Frelsesarmeen seg nødt til å sette en grense.

- Derfor ber vi om denne bekreftelsen på hvor mange de er i familien, og hvor stor inntekt de har. Men vi bruker alltid skjønn. Vi snakker sammen, om familien, og hvilket behov de har.

– River i hjertet

Landaasen sier at de lar seg lure, hver eneste uke, med åpne øyne. For hver uke kommer det mennesker som ikke nødvendigvis trenger den akutte hjelpen Frelsesarmeen gir, men som har hørt om tilbudet og ser en mulighet til å kunne bruke pengene sine på andre ting enn mat.

– Vi vil jo ikke avvise noen, det river i et frelsesarmé-hjerte å måtte si til folk at vi tror de har nok. Men vi har en begrenset mengde mat, som skal deles rettferdig på dem som kommer, sier Landaasen.

Han forteller videre at de som møter opp og får nei, får en forklaring på hvorfor. Og de aller fleste som må gå, respekterer det.

Ingen økning hos NAV

Per Henning Johannesen er leder for NAV Tønsberg. Han sier til NRK at han ikke har noe generelt inntrykk av at det er mer pågang av personer som søker om hjelp enn det det har vært tidligere år.

Når det gjelder Frelsesarmeens tilbud om mat til trengende, og kravet om dokumentasjon sier han:

- Norske familier som trenger hjelp kan ta med seg vedtaket de har fått av oss med til Frelsesarmeen. Men normalt sett skal man kunne klare seg på det man får utbetalt fra NAV.