NRK Meny
Normal

Frastjålet 20.000 liter diesel

Entreprenøren mener «dieselbande» står bak tyveriene.

En deselbande tømmer anleggsmaskinene, sier Fon

En «dieselbande» tømmer anleggsmaskinene til Carl C. Fon.

Gravemaskinene fra Carl C. Fon spiser seg sakte, men sikkert fremover langs E18. Men av og til hender det at gravemaskinene ikke vil starte på morgenen.

I nattens mulm og mørke blir anleggsmaskinene tappet av dieseltyver, som ifølge entreprenøren opererer over hele Østlandet. Fon tror tyvene etilhører et organisert kriminelt miljø.

Lastebiler med tappeutstyr

– Jeg tror det. Det blir stadig oppdaget lastebiler med tappeutstyr og tanker som kommer inn over Svinesund. Tollerne ser dem, men har ingen mulighet til å ta dem fordi tanken er tom, forteller Fon.

Siden nyttår har 20.000 liter diesel blitt stjålet fra anleggsmaskinene til Carl C. Fon ved E-18 i Vestfold. En av gravemaskinene har blitt tappet hele åtte ganger. Nå har bedriften montert overvåkningsutstyr.

Les også: Har få midler i kampen mot dieseltyverier

Politiet henlegger sakene

Carl C. Fon har politianmeldt alle tilfellene der diesel har blitt borte. Politiet har imidlertid henlagt alle sakene.

– Det er flere årsaker til at disse sakene blir henlagt, noen på grunn av manglende ressurser, og andre fordi at det er vanskelig å spore diesel til et konkret åsted. Det sier politibetjent Robin Blom ved politiets avdeling «Grenseløs» ved politiet i Vestfold.

Les også: – En får mest lyst til å legge ned og si takk for oss

Dieselkontroll kunne ha stoppet dette

Ifølge entreprenøren går anleggsmaskinene på en spesiell blåfarget diesel.

– Dersom det med ujevne mellomrom hadde blitt gjennomført kontroller av dieselen for lastebiler, så hadde det kanskje ikke blitt så interessant å verken stjele eller eventuelt kjøpe denne dieselen, sier Fon.

– Vi kjenner til problemet med dieseltyverier, men at det kommer biler over grensene med tappeutstyr, kjenner vi ikke til, sier politibetjent Robin Blom ved «grenseløs» ved politiet i Vestfold.

Les også: Dieseltyver stakk fra bilen sin

– Vi forstår frustrasjonen fra dem som blir berørt av dette. Men det er vanskelig å spore diesel tilbake til et konkret åsted, fremholder Blom, og legger til:

– Å etterforske dette blir også en delt sak mellom politiet og skattemyndighetene. Her dreier det seg både om vinningskriminalitet og avgiftsunndragelse, så her må flere etater inn i bildet. For eksempel må toll og avgiftsdirektoratet inn for å fastsette størrelser på bøter, sier Blom.