NRK Meny
Normal

Ble møtt av en «signalgrønn suppe»

Ber folk og dyr holde seg unna vannet. – Det kan være direkte farlig å bade her nå, sier assisterende fylkeslege Per Schjelderup.

Helt grønt vann.

FORGIFTNING: Akersvannet er farget grønt av alger. Giftstoffene kan gi forgiftning og hudirritasjoner, opplyser Fylkesmannen i Vestfold på sine nettsider.

Foto: Fylkesmannen i Vestfold

Onsdag denne uken ble det tatt en rutinemessig prøve av Akersvannet som ligger i Stokke og Tønsberg kommuner. Det viste seg at det var en kraftig algevekst i vannet.

– Vi tror at det er blågrønnalger. Vannet var grønt, og i søndre del av innsjøen var det en signalgrønn «suppe», sier seniorrådgiver Gunnar Kleven til Fylkesmannens nettside.

Det er ikke første gang det har vært problemer med alger i Akersvannet på sommeren.

Grønt vann i Akersvannet.

IKKE BAD: Prøvetakerne ble møtt av helt grønt vann onsdag denne uken.

Foto: Fylkesmannen i Vestfold

Forgiftninger og hudirritasjoner

Vannprøvene skal analyseres, men på grunn av den store oppblomstringen av alger, fraråder fylkeslegen folk å bade der. Han opplyser også at husdyr ikke må drikke av vannet.

Giftstoffene fra algene kan nemlig gi forgiftninger og hudirritasjoner, ifølge Fylkesmannen.

– Vannet inneholder giftstoffer som er farlig både for lever og nervesystemet, og man risikerer også å få oppkast og diaré, sier Schjelderup.

Er det så farlig at en kan dø av å bade i vannet?

– Jeg har aldri hørt om noen som har dødd av det, men det er en teoretisk mulighet for det dersom en er svak fra før og får i seg denne giften, sier Schjelderup.

Kommunene er informert, og har satt opp skilt ved vannet som informerer om situasjonen.

Akersvannet i Stokke

Slik ser vannet vanligvis ut på en fin sommerdag.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK