Fra Vestbredden til Vestfold

Christine Fossen er fra i dag konstituert som Vestfolds nye politimester. Men «ny» er hun på ingen måte ikke. Allerede som 36-åring fikk hun brynt seg på reintyverier og russisk prostitusjon da hun tiltrådte som politimester i Finnmark i 1998.

Christine Fossen ny politimester i Vestfold

Vestfolds nye politimester Christine Fossen.

Foto: Christina Støp / NRK

Mange vil nok kjenne henne igjen som politimester i Søndre Buskerud der hun var fra 2002 til 2013. Hun har også vært sjef for narkotikaavsnittet i Oslo.

Når hun nå blir politimester i Vestfold kommer hun nesten rett fra Hebron på Vestbredden. Der ledet hun en internasjonal observatørstyrke bestående av både politi og sivile fra seks land.

Trives som politimester

Hvorfor ville du ha jobben som politimester i Vestfold?

– Da jeg kom hjem etter halvannet år i utlandet og denne stilllingen ble ledig, søkte jeg og ble veldig glad da jeg fikk den. Jeg kan fortsatt bo i Drammen og jeg kjenner godt til Vestfold. Og så er det det at jeg liker politietaten og trives i rollen som politimester. Er nok en type som liker ansvar og mennesker. Dessuten synes jeg samfunnsoppdraget vårt er viktig og spennende.

Vestfold i et større politidistrikt

Christine Fossen gleder seg til å jobbe i Vestfold.

– Vestfold er et veldrevet politidistrikt med gode resultater. Men distriktet har noen utfordringer når det gjelder budsjett og økonomi. Det er veldig mye bra her og jeg ser fram til å drive det videre.

Fossen er konstituert i stillingen ut året. Årsaken til tidsbegrensningen er at det skal etableres nye og større politidistrikt, og det er ennå ikke klart hvordan det nye kartet skal se ut. Hun legger ikke skjul på at hun håper på en rask avklaring i spørsmålet om ny distriktsstruktur. Men hun vil ikke svare på om hun også ønsker å bli sjef i et nytt og større politidistrikt.

– Jeg forholder meg til at vi er i en ventefase. Og nå får vi se hva det blir. Så blir det min oppgave å lose Vestfold gjennom disse endringene på en så god måte som mulig.

Men kan du tenke deg jobben?

– Jeg vil nok gjerne være med videre i norsk politi, men nå er jeg akkurat konstituert som politimester i Vestfold. Det handler om å ta ett år - og en jobb - av gangen.

Fra Hebron til Tønsberg

En politimesterstilling i Vestfold kan nok være utfordrende, men det spørs om det overgår Fossens forrige jobb. Der var hun sjef for en internasjonal observatørstyrke i Hebron på Vestbredden.

– Det var svært annerledes enn å være sjef i Norge. For det første var dette et veldig konservativt muslimsk område, og det å være sjef for både sivile og politi fra forskjellige land med ulik kultur var utfordrende. Både tyrkisk politi og italiensk politi har mindre erfaring med kvinnelige ledere enn hva vi har i Skandinavia. Det gikk veldig bra, men mange var kanskje litt overrasket over min lederstil, sier Fossen med et smil.

Hvordan merket du det?

– Jeg er nok mer uformell og har en litt annen tilnærming til problemstillinger enn hva man er vant til i for eksempel Tyrkia. Men det gikk veldig fint. Jeg oppnådde god respekt og hadde god integritet i min tid som leder der. Det dreier seg om å tilpasse seg dem man skal lede og andre som man må ha god dialog med. Men det bød på mange nye erfaringer som blir nyttige også her hjemme.

Er du tøff?

– Mange vil kanskje si det. Jeg er nok uredd og går inn i krevende situasjoner som leder med et solid pågangsmot. Men jeg har en veldig trygghet i meg selv. På Vestbredden i sommer hadde vi en lang periode med et høyt beredsskapsnivå, og i 12 uker levde jeg 24 timer i døgnet med kriseledelse. Det var veldig spent rundt oss. Men vi landet bra.

Hvordan henter du deg inn etter tøffe perioder?

– Først og fremst er jeg glad i å være sammen med familien min. Jeg er glad i å trene, være ute i skog og mark på ski eller på bena, løpe eller gå. Det gir meg energi og påfyll. Ellers liker jeg å gjøre hyggelige ting med familie og venner.

– Jeg er som folk flest, sier politimester Christine Fossen.