Hopp til innhold

Fra gata til data

SANDEFJORD (NRK): Ungdom kjøper og selger narkotika på sosiale medier, sier politiet i Sandefjord, som får støtte av Kripos og Norsk Narkotikapolitiforening.

Sosiale medier

UTNYTTES: Chatte-applikasjoner eller bildemeldingsapplikasjoner som for eksempel Snapchat, hvor meldingene forsvinner automatisk, brukes til å kjøpe og selge narkotika. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

– Narkotikasalget er ikke bare på gata lenger, men også på nettet, sier Espen Molland, leder for forebyggende avdeling i ungdomsgruppa i politiet i Sandefjord.

De siste 4–5 årene har politiet i Vestfolds mest folkerike kommune opplevd at de tradisjonelle ungdomsgjengene i stor grad har forsvunnet fra bybildet.

Spesielt Snapchat og chattetjenesten Messenger på Facebook brukes av ungdom til å avtale kjøp og salg av narkotika.

– En økende trend

– I tråd med utviklingen ellers i samfunnet er det en økende trend at folk kjøper og selger narkotika over internett. Kriminelle utnytter mulighetene som ligger i internett og apper for å nå både det eksisterende markedet og nye grupper, sier pressesjef i Kripos, Ida Dahl Nilssen.

Ida Dahl Nilssen

ØKENDE TREND: Kripos følger utviklingen av salg av narkotika over internett, sier pressesjef Ida Dahl Nilssen.

Foto: Kripos

Også generalsekretær i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), Lars Holmen, bekrefter dette.

– Nå foregår mye på nettet, med smarttelefoner og forskjellige applikasjoner som gjør at man kommuniserer på andre måter. Vi må være mer oppmerksomme på andre arenaer, sier Holmen.

Vekk fra gata

Går man noen år tilbake i tid, foregikk mye av handelen på gata og i skogholt. Nå er det andre omsetningsarenaer, utdyper Holmen.

Ungdomsgjengene var lette å se, for de var ofte kledd på en viss måte. Slik er det altså ikke lenger.

– Disse ungdommene var lei av å bli tatt, så da sosiale medier kom for alvor trakk de seg vekk fra det offentlige, sier Molland, som har jobbet i ungdomsgruppa siden 2006. Tidligere var de mer ute og snakket med ungdom, og de hadde full kontroll på det som var av ungdomsfester i byen.

Espen Molland

FLERE PRØVER: Espen Molland sier sosiale medier gjør tilgangen til narkotika enklere.

Foto: Hina Aslam / NRK

Bruk av narkotika, spesielt hasj, har blitt mer akseptert blant ungdom nå enn det var før, mener Molland.

Les også: Større aksept for narkotika blant unge

Han påpeker at skillet mellom hva slags type folk som bruker narkotika var større før.

Dessuten er det enkelt for ungdom å skaffe seg narkotika. Og tilgangen har blitt enda enklere med sosiale medier, bekrefter Molland.

– Narkotika er dessverre på alle ungdoms- og videregående skoler. Om ikke fysisk, så klarer man uansett å skaffe det.

«Generasjon prestasjon»

Dagens ungdom opplever et stort prestasjonspress på mange områder. Det kan ha noe å gjøre med at flere prøver hasj, tror Molland.

– Det kan hjelpe litt for å slappe av. Jeg tror alle har muligheten til å bruke, for det er stort press, det er penger, klær og karakterer. Når vi er på skolen kan vi sikkert plukke ut noen vi skjønner er brukere, men de aller fleste vil gå forbi oss uten at vi skjønner noen ting.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark