Valpen Fox er barne­skolens «inspektør»

NØTTERØY (NRK): Hunden har full timebok når han er på jobb.

Skolehunden Fox

SPRER GLEDE: Elevene gleder seg til å møte Fox om morgenen. Valpen er av den nederlandske rasen kooiker, og har blitt skolens nye gledesspreder.

Foto: Robert Hansen / NRK

Det siste halve året har Torød skole på Nøtterøy hatt en helt spesiell «ansatt». Med fire bein, lodden pels og et vennlig lynne har han betydd mye i hverdagen for både elever og lærere.

– Det er helt magisk å oppleve den forandringen som har skjedd, sier rektor Annette Schømer.

– Vi hadde et bra skolemiljø før også, men nå er det enda mer glede, samhold og omsorg. Det merkes virkelig at miljøet har blitt varmere og elevene roligere. For enkelte elever har Fox hatt avgjørende betydning, sier Schømer.

Valpen har full timeplan når han er på skolen.

SE VIDEO: – Fox er perfekt som skoleterapeut, sier rektor. Han er snill, tålmodig og liker aktivitet.

Det var Øyene som først skrev om skolehunden.

Full timebok

Fox har blitt et felles samlingspunkt, og når han kommer til skolen om morgenen, flokker elevene seg rundt ham for å klappe og klemme den myke valpen. Men han er mer enn bare en kosehund.

– Fox brukes aktivt i undervisningen, og han har full timebok når han er på jobb. Egentlig burde han stå på lønningslista. Vi burde i hvert fall ha et godbit-budsjett, smiler Schømer.

Fox har kontor sammen med rektor, og spøkefullt har stillingen hans blitt kalt inspektør 2.

– Men det er terapeut han egentlig er, sier Schømer.

Fox og Erik

EN GOD VENN: – Hvis du føler deg ensom eller lei deg, kan du gå til Fox, sier Erik som her leser en bok for valpen i biblioteket.

Foto: Robert Hansen / NRK

Elevene bruker Fox til lek og læring. De får ansvar ved å gi ham mat og vann. De synger og leser for ham. Valpen er en tålmodig, snill og trofast venn.

– Hvis man er sinna eller sliten kan Fox få opp energien, så man blir i litt bedre humør, sier Nikolai, som spiller ball med den lekne valpen.

Skal gå på universitetet

Det hele startet litt ved en tilfeldighet. Rektor fikk Fox i høst, og hadde han med på jobben. Raskt så hun den utrolige effekten valpen hadde på barna.

– Noen ganger er dyr bedre enn folk. Han kan i hvert fall bidra med noe som ikke jeg kan.

Skolehunden Fox

LÆRER ANSVAR: Victor gir hunden mat og vann.

Foto: Robert Hansen / NRK

Til høsten skal de gå mer faglig til verks. Da begynner de nemlig sammen på universitetet i Ås.

– Jeg gleder meg veldig til dette. Vi skal blant annet lære hvordan vi kan bli enda flinkere til å bruke Fox i spesialundervisningen, slik at han kan hjelpe elevene å mestre sine følelser. Nå skal vi bli skikkelig proffe.

– Burde alle skoler ha en hund?

– Ja, så absolutt!

– Men kan ikke det bli et problem for allergikere?

– Det passer vi selvfølgelig på. Hos oss har det gått veldig bra. Fox er mye ute, og på egne soner inne på skolen. Vi vurderer også om han skal få sitt eget kontor utenfor skolen om det blir behov, avslutter rektor.

– Ubetinget kjærlighet

Psykolog Elke Rønningen heier på bruk av hund i skolen, blant annet fordi det er dokumentert at kroppen roer seg ned når man klapper dyr.

– Dyr dømmer deg ikke. Hunden bli glad hver gang han ser deg, du trenger ikke gjøre noe spesielt. Da lærer barnet at det er verdifullt uansett hva det presterer. Hunder gir også ubetinget kjærlighet. Det er bra for barn å erfare det også i skoletiden, sier hun.