NRK Meny
Normal

– Været forvirrer plantene

Starten på måneden har vært forvirrende mild, men hvordan ser det ut på værfronten fremover?

Høstsol

Selv om vi har kommet et godt stykke ut i november, er det fremdeles forholdsvis varmt.

Foto: Kamilla Pedersen / NRK

Før vi tar for oss hva slags vær vi kan vente oss i nærmeste fremtid her i Vestfold, må vi spørre statsmeteorolog John Smits om været til nå i november.

Det har nemlig vært unormalt mildt i fylket.

– Vi kan jo lure på om det er september, eller kanskje til og med slutten av august. En del planter og vekster begynner å bli litt forvirret. Jeg tipper at mange som har roser stående ute, opplever at de har begynt å blomstre igjen, sier Smits.

Nær rekord

John Smits

Rosene John Smits har i hagen er i gang med blomstring nummer to. Han tror det er slik flere steder i år.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Hans dataer viser at milde novembermåneder skjer oftere og oftere, og at vinteren starter senere og senere.

Likevel skiller dagene hittil i årets november seg ut.

– November er en god del varmere enn vanlig. Hvis vi tar de første ni dagene, så hadde for eksempel Sande Galleberg et snitt som lå 5,4 grader over det som er normalt – for hele måneden, vel å merke.

– Tilsvarende ligger Færder på 9,6 grader i snitt så langt denne måneden. Rekorden for en hel novembermåned der er på 8,6 grader. Det var i 2006, og den varmeste november der siden målingene startet i 1885. Så hvis det ikke blir en del kjøligere snart, kan vi komme i nærheten av den rekorden, fortsetter han.

Må vente på snøen

Men så over til været fremover.

Statsmeteorologens prognoser tilsier at det ikke blir kaldt i siste halvdel av november, men at det ikke blir like mildt som det har vært til nå heller.

– Det ser ut som det blir en av de mildeste novembermånedene, for starten av måneden har vært såpass mild at vi har veldig mye å gå på, sier han.

Ingen snø i Vestfold

Det ser altså ikke ut som om dem som ønsker seg snø får oppfylt det ønsket med det første.

– Det kommer muligens noe nedbør natt til torsdag. Så kommer det en god del nedbør natt til fredag. Da blir det også kraftig vind, sørlig kuling, og også stigende tidevann på grunn av lavt trykk. Vannstanden i havet kommer fredag til å stå 80–90 centimeter over det som er oppgitt i tidevannstabellene.

Men det skal holde seg mildt.

– Faktisk blir det opptil ti grader i det regnet som kommer, forteller Smits.

Til helgen ventes det vestavind og en god del sol, og selv om temperaturen skal krype nedover, blir det fortsatt en forholdsvis varm helg.

– Også begynnelsen av neste uke ser ganske mild ut, sier Smits.