Forventet ikke dette da båten skulle sjøsettes

For å unngå kø satte båteierne seg på liste i fjor høst for å sjøsette båten tidlig. Det ble mer utfordrende enn planlagt.

Islagt havn

SJØSETTING: Allerede før påske skulle flere av båtene på Vallø ut på vannet. Båteierne hadde ikke forventet at det fortsatt skulle være snø og islagt vann.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

– Jeg må sjøsette båten nå, fordi systemet her i havna er slik at du ligger i kø for å få den ut på vannet. Jeg hadde nok drøyd det litt lenger hvis jeg kunne. Det meldes fortsatt om kaldt vær, sier båteier Bjørn Skar.

For å unngå kø ved båtslippet på Vallø i Tønsberg, satte båteierne en dato for slipp allerede i høst. Er man ikke tidlig ute med å avtale en dato, kan båten risikere å komme sent ut på vannet.

Dermed må Skar og en rekke andre båteiere, stå ute i snø og is for å ta siste finpuss på båten før den går i sjøen.

– Det er kaldt og man må kle seg godt. Som resten av gjengen her så gjør vi det meste klart om høsten, sier Skar.

Skar sier det fort blir problemer med å legge på bunnstoff når temperaturen er på rundt null grader.

– Da må man gjerne tynne ut bunnstoffet i vannbad og bruke strykejern, det blir mye jobb. Det er jo noen kvadratmeter på undersiden av båten vi skal dekke, sier han.

Bjørn Skar

TIDLIG UTE: Båteier Bjørn Skar skulle gjerne ha ventet litt lenger med å sjøsette båten.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Kald fornøyelse

Åge Halvorsen fra Sandvika er også på plass på Vallø for å sjøsette båten. Han angrer ikke på at han valgte å sjøsette båten før påske, men innrømmer at det er utfordrende i kulda.

– Nå skal båten ut, og det er like spennende hver gang. Nå har vi vel syv til tjue meter i sekundet hvor vi får vinden med oss inn i fjorden. Vi bruker nok tre timer inn til Nesøya hvor vi skal frakte båten, sier Halvorsen til NRK.

Er du glad for at du valgte dette tidspunktet for å sjøsette båten?

– Jeg er fornøyd med at jeg får ut båten litt tidlig, selv om været helst skulle vært litt bedre. Det kan jo bli noen fine turer i påsken så lenge været blir greit, sier han.

Sjøsetting av båt

KLAR: Båten er klar til å sjøsettes.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Båtsesongen utsatt

Morten Solgaard er båtmekaniker og butikksjef på Jarlsø Marin. Han sier at snø og is har ført til at båtsesongen har blitt utsatt for mange. Og at noen kanskje angrer litt på datoen de valgte for å sette båten på vannet.

– Det er helt sikkert flere som angrer. Det er ikke alle som liker å starte sesongen her i snøen, men slik er det her på Vallø. Her står båtene i kø for at de skal komme ut til de datoene som er satt opp.

– Nå i år er vi sent i gang på grunn av sen vår i motsetning til de tidligere årene. Vi har hatt det litt for godt tidligere, sier Solgaard.