Hopp til innhold

Forsynte vikingeliten med luksus

I vikingtida hadde Sandefjord en handelsplass for de høyere lag i samfunnet med finere varer fra Østen. Det mener ekspert etter arkeologiske funn på stedet.

Utgravningsarbeid ved Gokstad.

Søkere med metalldetektorer og arkeologer gjorde flere funn fra vikingtida på Heimdalsjordet ved Gokstadhaugen i Sandefjord.

Foto: Øystein Økter / NRK

– Det som er så spesielt ,er at vi finner få hverdagslige og billige ting, men forholdsmessig mye av det som har vært kostbart. Vi tror det er fordi handelsplassen har hatt et publikum som skulle ha de litt finere sakene. Det er eliten vi tenker på, sier professor Jan Bill ved Kulturhistorisk museum i Oslo, hvor han har ansvar for vikingskips- samlingen.

Funnene vist fram

Lena Fahre og Anne Doksrød fra Vestfoldmuseene så på de arkeologiske funnene fra Heimdalsjordet som professor Jan Bill viste fram i forbindelse med en utstilling i 2013.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Bill leder forskningsprosjektet Gokstad revitalisert som undersøker området ved Gokstadhaugen, der et vikingskip ble funnet.

Etter undersøkelse med georadar på området i 2011 og deretter arkeologiske undersøkelser i 2012 og 2013, er arkeologer i gang med å analysere gjenstandene fra Heimdalsjordet.

Les også:

– En viktig person styrte dette området

Her har de oppdaget en helt ny vikingby

Eksklusive varer fra Østen

Nå vet de at i årene 700- 1000-tallet var det en handelsplass ved sjøen på Heimdalsjordet. Handelen foregikk trolig bare på sommeren og høsten.

– Hva slags varer ville eliten ha?

– De ville ha fine våpen med sølv på, klær smykket med silke og fine beslag på remmer og hesteutstyr, sier Bill.

Kufisk mynt

Denne kufiske mynten ble funnet på Heimdalsjordet.

Foto: Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo

Mens den samtidige nabobyen Kaupang i Larvik 14 kilometer unna, var større og hadde et bredt spekter av varer, så hadde markedsplassen på Heimdalsjordet mest eksklusive varer. Kaupangs utenlandske varer kom fra vestlige og sydlige strøk, mens varene på Heimdalsjordet kom hovedsakelig fra Østen.

– Vi finner bemerkelsesverdig mange ting som kommer fra Det kaspiske hav og Svartehavet, sier Bill.

Terje Gansum

Seksjonssjef og arkeolog Terje Gansum i Kulturarv i Vestfold fylkeskommune sier funnene på Heimdalsjordet gir et mer nyansert bilde av vikingtida i Vestfold.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Perler og arabiske mynter

På Heimdalsjordet er det funnet spor etter intensivt håndverk med gull, sølv og kobber. 173 arabiske mynter eller myntrester ble oppdaget på dette jordet.

– Det er et ganske stort antall mynter til å være Norge. De er nesten alle kufiske mynter og laget i kalifatet innenfor det islamske området, sier Bill.

Seks røde glassperler eller karneolperler fra India eller Pakistan er også gravd opp på jordet.

– Disse perlene var mer statusvarer, særlig i første del av vikingtida. Da var de ikke så vanlige, sier Jan Bill.

Les også: Unike vikingskatter skal vises frem

Et innblikk i vikingenes hverdag

Ifølge Bill viser gjenstandene fra Heimdalsjordet at vikingtida hadde små handelsplasser kontrollert av en småkonge.

Småkongen knyttet til seg personer med gaver og belønninger. Handelsplassene var avhengig av stormannens personlige nettverk for å få tilgang til varer.

Gokstadhaugen

Like ved Gokstadhaugen, hvor Gokstad-skipet ble funnet, var det en markedsplass i vikingtida.

Foto: Hege Therese Holtung/NRK

Viktige funn

-– Funnet av denne handelsplassen er viktig, sier seksjonssjef og arkeolog Terje Gansum i Kulturarv i Vestfold fylkeskommune. Vestfold fylkeskommune har også vært med på utgravingene.

– Det viser at Kaupang ikke var den eneste handelsplassen i Vestfold på denne tida og at handelsplassene var ulike. Handelen på Heimdalsjordet viser at vikingsamfunnet var mer komplekst, sier Gansum.

Gokstad

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark