Forsvarer brunosten

Horten kommune er i ferd med å innføre nye retningslinjer for hva som skal serveres på SFO og i barnehager i kommunen – at de kutter ut brunost, syns Tine er synd.

Brunost.

Horten kommune har valgt å kutte ut brunosten i barnehager. (illustrasjonsbilde)

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Brunostprodusenten Tine mener osten er bedre enn annet søtpålegg.

– Innholdet av kalsium, jod og protein gjør brunosten til et veldig mye bedre valg enn annet søtpålegg, sier Kirsti Wettre Brøgger.

Hun er leder for ernæringsseksjonen til Tine.

– Barn får for lite jod

I dag meldte NRK.no at Horten kommune har valgt å ikke servere blant annet prim og brunost på barnehager og SFO'er i kommunen. Det er leder Linda Jakobsen som, sammen med ansatte og ernæringsfysiolog Pia Harritz Torchio, har utarbeidet de nye retningslinjene for kostholdet.

– Brunost og prim inneholder så mye sukker og vi vet i dag at barn sitter mer stille og spiser mer kaloritett mat. Derfor vil vi ikke servere brunost på kommunens arenaer, sier hun. – Vi kommer heller ikke til å tilby andre søtpålegg i hverdagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Linda Jacobsen

Linda Jakobsen sier at små barn har ikke det samme forholdet til brunost som vi voksne har. – Vi vet at én av fem barn i tiårsalderen sliter med overvekt. Selv om en brunostskive i ny og ne ikke betyr så mye, så kan det ha mye å si i det lange løp.

Foto: Helena Rønning / NRK

Brøgger benekter ikke at brunosten har et naturlig høyt innhold av sukker fra melken, men mener ostens innhold av jod er det viktigste argumentet for at barn skal spise brunost.

– Det er faktisk sånn at en skive med brunost kan dekke opp mot 40 prosent av dagsbehovet for jod hos barnehagebarn. Vi vet fra kostholdsundersøkelser at mange barn får for lite jod i kosten, og det er spesielt bekymringsfullt når vi vet at jod har en sentral funksjon, blant annet i hjernens utvikling, sier hun.

– En sterk plass i folkesjela

Hun er ikke bekymret for at folk skal slutte å spise brunost.

– Jeg tror brunosten har en sterk plass i folkesjela, så det skal nok mye til for at den blir borte fra brødskiva.