Forsvant etter bilulykke

En biltur sommeren 2016 kunne fått fatale konsekvenser for en 20 år gammel larviksmann. Nå er han dømt til sju måneders fengsel.

Leteaksjon ved Danebo

LETEAKSJON: Sivilforsvaret fant mannen etter å ha gått manngard.

Foto: GFoto Geir Eriksen

– Da vi fant mannen var han sterkt nedkjølt, men hadde pust og puls, sier politiinspektør Magnar Pedersen.

Stjal bil

Natt til 1. juli 2016 blir en bil stjålet i Larvik. To unge menn, påvirket av alkohol og narkotiske stoffer, setter seg inn bilen. De kommer ikke langt før de kolliderer med en garasje i nærheten av Danebo.

Politiet får raskt kontroll på bilføreren, men passasjeren ser de ikke noe til. De leter i området rundt garasjen og på flere adresser de tror mannen kan befinne seg, men søkene er resultatløse.

Det ender med at politiet avblåser leteaksjonen en times tid etter ulykken. Siden det kun er mindre skader på bilen mener politiet at passasjerens liv og helse trolig ikke står i fare.

Finner ikke passasjeren

På formiddagen 1. juli kontakter passasjerens mor politiet, og gir beskjed om at hun savner sønnen sin.

Politiet leter på flere adresser og er i kontakt med venner i tillegg til å kontakte ham på sosiale medier, men de finner ham ikke. De sporet også telefonen hans.

– Siste utslag på telefon var klokka 03.55 den 1. juli, altså rett etter ulykken, sier Pedersen.

Søket blir avsluttet, og saken går over i en etterforskningsfase hvor politiet er i kontakt med blant andre AMK, legevakten og flere venner uten å komme videre.

Leteaksjon

4. juli er mannen fortsatt borte. Politiet mottar en formell savnetmelding fra mor, og setter i gang en større leteaksjon. På ettermiddagen finner letemannskapet noen klær og noen piller, men det er veldig tett terreng i området. Ut over ettermiddagen tilkalles hjelp fra Folkehjelpen, Røde Kors, sivilforsvaret og Norske redningshunder.

– Politiet kommer i kontakt med et vitne som forteller at hun kvelden før hadde hørt en guttestemme rope "hjelp, hjelp" fra sitt soverrom, men tenkte ikke noe mer over det før politiet begynte å lete i området, sier Pedersen

På kvelden settes det helikopter inn i søket, og klokka 21.50 blir mannen funnet av mannskaper fra Sivilforsvaret cirka 100 meter nord for hyttene på Danebo i et ulendt terrreng.

– Mannen var naken og nedkjølt, men hadde pust og puls. I tillegg var han ustabil.

Anker saken

Nå er mannen dømt til sju måneders fengsel for en rekke forhold: Bruk og besittelse av narkotiske stoffer, kjøring i påvirket tilstand, biltyveri og en uoppgjort fengselsregning.

Mannens forsvarer, Reidar Steinsvik, sier 20-åringen kommer til å anke saken fordi han ønsker samfunnsstraff.

– Det er viktig at han får den muligheten. Han er motivert til å gjøre noe med rusproblemet sitt som er årsaken til at han har begått disse kriminelle handlingene, sier Steinsvik.