Hopp til innhold

Her er Sanners skoleeksempel

Søndag morgen våkner over 61 000 innbyggere opp i en ny kommune.

Bjørn Ole Gleditsch leverer søknaden til kommunalministeren.

LEVERTE SØKNAD: Bjarne Sommerstad, ordfører i Andebu, Bjørn Ole Gleditsch, ordfører i Sandefjord og Erlend Larsen, ordfører i Stokke leverte i fjor inn søknaden om kommunesammenslåing til kommunalminister Jan Tore Sanner.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Om et par dager får vi en splitter ny kommune her i landet, nærmere bestemt i Vestfold.

1. januar 2017 er Sandefjord, Andebu og Stokke (SAS) en saga blott, i alle fall som egne kommuner.

SAS er de første kommunene som blir slått sammen i kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanners kommunereform.

– Jeg vil gratulere lokalpolitikerne som nå har bygget en ny kommune, og også innbyggerne i nye Sandefjord kommune. Jeg er helt overbevist om at dette kommer til å bli en god velferdskommune med sterke fagmiljøer som kan gi innbyggerne gode tjenester i mange tiår fremover, sier Sanner (H).

Lettet ordfører

Partifelle Bjørn Ole Gleditsch har vært ordfører i Sandefjord i 13 år. Han fortsetter som det i den nye kommunen. Nå er han glad for å være ferdig med selve sammenslåingsprosessen.

– Det er deilig å legge en veldig travel tid bak seg, sier han.

Stokke, Andebu og Sandefjords lokalpolitikere har fått mye skryt, og er ifølge Sanner foregangskommuner for andre kommuner som vil eller skal slå seg sammen.

– De har gått raskt frem og gjort dette i løpet av en kort periode, og de har vært veldig rause mot hverandre. Det å bygge en ny kommune handler om at alle må oppleve at dette blir bra, og at man står sterke sammen enn hver for seg, sier Sanner.

Artikkelen fortsetter under bildet

Feirer nye Sandefjord kommune med kake

FEIRER MED KAKE: Statsminister Erna Solberg, Stokke-ordfører Erlend Larsen (H), Andebu-ordfører Bjarne Sommerstad (Sp), Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner deler kake etter at ordførerne leverte sin søknad om kommunesammenslåing på statsrådens kontor.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ikke bare enkelt

I oktober hadde de det konstituerende kommunestyremøtet for den nye kommunen, og i desember har de behandlet budsjettet. Mot slutten av januar starter den politiske møtevirksomheten for fullt.

Men alt har ikke vært rosenrødt. Det har vært bråk rundt varaordførerkjedet, ombudsmennstillinger og en fortsatt skyhøy lønn til en snart avgått rådmann.

– Det man gjør må man selvsagt stå til ansvar for overfor innbyggerne, og det må være i tråd med hva innbyggerne synes er greit. Så er det av og til slik at man gjør feil, og da må man lære av det og komme videre, sier Sanner.

– Det er ting som det blir satt søkelys på og med rette blir kritisert, så skulle man alltid ønske at man kunne gjort ting annerledes, sier Gleditsch.

Ingen store endringer

Den nye kommunen får over 61 000 innbyggere og drøye 5 000 ansatte.

Ifølge ordføreren kommer ikke folk flest til å merke noen forskjell, selv om kommunene er slått sammen.

– I hovedsak kommer ikke de som er friske og raske til å merke noe. Skolene er der de er, biblioteket er der det er og hjemmetjenesten vil komme der det er behov.