Hopp til innhold

– Flaut å si at jeg ikke har råd til mat

Flere barn opplever ofte at pengene til mamma eller pappa ikke strekker til, ifølge ny rapport fra Nav.

Liten gut er lei seg fattig illustrasjon barn

STÅR UTENFOR: Barn fra familier med dårlig økonomi kan oppleve å stå utenfor som følge av at det ikke er rom for å delta i fritidsaktiviteter. (illustrasjonsbilde)

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

NRK har valgt å legge inn en presisering i denne saken etter at den ble publisert for å understreke at barn som vokser opp i hjem med vedvarende lav inntekt ikke nødvendigvis er fattige.

– Noen ganger har jeg lyst til å forklare at jeg må gå til steder hvor de leverer ut gratis mat på slutten av måneden, fordi jeg ikke har råd til mat. Men samtidig synes jeg det er flaut å si noe om det.

Det sier en mamma vi møter på Kristen Besøkshjelp i Stokke i Vestfold. Her henter hun jevnlig gratis mat til seg selv og sine to sønner.

Hun er ikke alene om å føle skam over å streve økonomisk i hverdagen.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er det 98 200 barn i Norge som lever i lavinntektsfamilier i Norge. Det vil si familier med vedvarende lavinntekt over tre år. Det er imidlertid ikke slik at det å vokse opp i en familie med lav inntekt, er det samme som å vokse opp i fattigdom.

– Prioriterer bursdager

Mammaen vi møter har en veldig stram økonomi, og hun gjør sitt beste for at det ikke skal gå utover det sosiale livet til barna.

– Jeg prioriterer at barna kommer seg i bursdager. Det må vi prioritere. Men det blir verre med aktiviteter, sier hun.

Antall barn som vokser opp i familier med vedvarende lav inntekt i Norge, er stadig økende. Det kommer fram i rapporten "Fattigdom og levekår i Norge" som ble lagt fram av Nav sist uke.

Årsaken til de økte forskjellene i Norge er lavkonjunkturen vi har vært igjennom, samt økning i innvandrerbefolkningen, ifølge Navs kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt.

Reidar Hjermann

Psykologspesialist Reidar Hjermann sier det kan få store konsekvenser for et barn å stå utenfor sosialt.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Handler om utenforskap

For de barna som opplever sosial utestengelse kan konsekvensene bli store, også senere i livet sier psykologspesialist Reidar Hjermann i Norsk Psykologforenings Menneskerettighetsutvalg.

– Det å vokse opp med mye mindre midler enn de andre barna i gata handler veldig mye om utenforskap. Det handler også om hvordan man utvikler selvbildet sitt, og hvordan man setter mål for sin egen utvikling, og drømmer om sin egen fremtid, sier Hjermann.

Folkehelsesjef i Vestfold fylkeskommune, Rune Kippersund er bekymret over utviklingen, og innrømmer at det kan bli dyrt for samfunnet hvis ikke disse barna får hjelp.

– Vi får regningen senere i form av at man ikke kan delta i arbeidslivet, eller at man er syk og trenger trygd, sier Kippersund.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark